15 nap cipő nélkül nem akkora buli ám!

Teljesen együtt tudunk érezni az anyukával és pláne a kisfiával! Nem elég a csalódás a biztosan rég vágyott villogó cipő aznapi bedöglése miatt, még magát a cipőt is nélkülözni kéne 2 hétig? Miért nem tud ilyenkor egy üzletvezető saját hatáskörben szó nélküli cseréről dönteni?

Tisztelt Címzett!

Segítségüket szeretném kérni a következőkben.

Tegnapi napon vásároltunk egy gyerekcipőt a CCC áruházban. A cipőnek világítós sarkai vannak, amikor lép a gyermek, leteszi a lábát a földre, villog a cipő talpa. Rendeltetés szerű használat mellett fél óráig villogott a bal cipő, majd ez a funkció tovább nem működött. Mai nap visszavittem az üzletbe és azt a tájékoztatás kaptam, h mivel már használt, így 15 munkanapos határidővel, tovább küldik szemlére és ott majd eldöntik,  h mivel ezt nem tudják javítani a cipőn, lesz-e csere vagy sem.

Kértem az eladókat, h keressünk más megoldást, mert nem tudjuk 15 napig ott hagyni a cipőt, szeretnénk használni, és mivel ez nem olyan hiba, amit szakérteni kell, mert ők is látják, h nem villog, így felesleges a cipőt is elküldeni, készíttsünk képeket, ketten vannak, mint a cég  Képviselői, így gondolom nem lehet megkérdőjelezni a hibát, így azt a tájékoztatás kaptam, hogy akkor kézi jegyzőkönyvet vesznek fel, de így kisebb az esélye, h kicserélik, de elvihetem a cipőt.

Ennek ellenére, ők azt ìrták a jegyzőkönybe, h megtagadtam a cipő ott hagyását, amit én aláírásakor áthuztam és odaírtam, h ezt opcióként ajánlották fel! Jegyzőkönyvet és a számlát csatolom.

Kérem vizsgálják felül és segítsenek, a csere vagy a vételár visszafizetés érvényesítésében.

Köszönettel:

Babett

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Babett!

Kellékszavatossági igény érvényesítése esetében 2022. január 1. utáni vásárlás vonatkozásában a vállalkozást egy évig terheli a bizonyítás. Ez azt jelenti, hogy a termék vásárlásának időpontjától számított 1 éven belül bejelentett hiba, minőségi kifogás esetén a vállalkozásnak lehetősége van arra, hogy a terméket megvizsgáltassa egy szakértővel és tőle szakvéleményt kérjen arról, hogy gyártási eredetű-e, azaz a kellékszavatosság körébe vonható-e az adott hiba vagy sem. Abban az esetben, ha a fogyasztó a terméket a vizsgálat idejére nem szeretné átadni, a vállalkozás a kellékszavatossági igény (javítás, csere vagy legvégső esetben a vételár visszafizetése) teljesítését megtagadhatja. Javasoljuk, tehát a terméket a vállalkozásnak átadni szakértői vizsgálat céljából, mivel ellenkező esetben a vállalkozás jogosan tagadhatja meg a szavatossági igényed teljesítését.

Fontos tudni, hogy a vállalkozás munkatársai helytállóan tájékoztattak, hiszen a vállalkozásnak a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében törekednie kell arra, hogy a javítást/cserét a hiba bejelentésétől számított 15 napon belül elvégezze. De azt megjegyezzük, hogy a jogszabály azt is előírja, hogy ha az üzletben nem tudnak azonnal dönteni a minőségi kifogásról, az igény teljesíthetőségéről, akkor a vállalkozás az álláspontjáról 5 munkanapon belül, igazolható módon köteles értesíteni a fogyasztót. Amennyiben a vállalkozás jogszabályi kötelezettségeit megsérti, hatósági bejelentésnek van helye, amit a lakóhelyed szerinti Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán tehetsz meg. Másrészt, ha közvetlenül a vállalkozással nem sikerül megoldani a felmerült problémát, célszerű a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását megindítani. Ez díjmentesen teszi lehetővé a jogvita hivatalos kereteken belüli rendezését.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi honlapon találsz bővebb információkat:

www.bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok