5 pontos segítség ahhoz, hogy kiszűrd a webshopos csalókat

A fotelből vásárlás lehetősége akkor is a legcsodálatosabb dolgok egyike a neten, ha léteznek sajnos csalásra szakosodott webshopok is. Ezek elég sok gondot okoznak persze, de némi elővigyázatossággal még időben kiszúrhatjuk őket. Ehhez itt egy 5 lépéses cheklist:

1. Nézd át a shopot vásárlás előtt! Bizalomgerjesztő az oldal? Működik minden aloldala? Érthető magyar nyelven van megírva? Ha nem, inkább hagyjuk.
2. Csekkold a céginformációkat és az elérhetőséget! Cégnév, adószám, cím, telefonszám, mintabolt vagy ügyfélszolgálat, ÁSZF, ezek kötelező elemek, ha hiányoznak, rögtön csukjuk be!
3. Kukkantsd meg a fizetési és szállítási módokat! Ha csak előre fizetéssel vásárolhatunk a boltban, először gyanakodjunk, aztán meneküljünk.
4. Mérd fel a kínálatot és az árakat! A szabály egyszerű: ha az égvilágon mindent kapni egy ismeretlen nevű áruházban, vagy túl szép az ár, ahhoz, hogy igaz legyen – akkor szinte biztos, hogy nem igaz.
5. Nézd meg, mit írnak róla a neten! A legtöbbet ezzel segítesz magadon: keress rá a webshoppal kapcsolatos véleményekre!

Jó napot!

Rendeltünk 2 pár cipőt az Olcsociposhop oldalról. Én figyelmetlen meg nem neztem utanna az oldalnak csak leadtuk a rendelést, aminél persze előre kellett utalni. Eléggé furcsanak tünt, hogy nem jott visszaigazoló e-mail.

Az első megrendeles sikertelen volt mer kidobott a google.A 2. megrendelés viszont sikerült. Az első rendeléről már kaptam 28-án e-mailt, hogy nem lett kifizetve. Viszont a 2. rendelésről semmi hír. Ezek után én utánna néztem az oldalnak és mint kiderült, csalók.

Ebben az ügyben szeretnék segítséget kérni.

‘Panaszos Tihamér’

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Tihamér!

 

Válaszunk röviden: Helyzeted igencsak kedvezőtlen, mivel az eladó fél nem beazonosítható, ezért a lehetőségeid rendkívül korlátozottak.

Az általad megnevezett webáruházat megtekintettük és azt tapasztaltuk, hogy a vállalkozás alapvető adatai hiányoznak, így többek között a webáruházat üzemeltető vállalkozás neve és székhelye is. Ezzel az a nagy probléma, hogy a minimum adatok hiányában gyakorlatilag semmilyen eljárást nem tudsz kezdeményezni annak érdekében, hogy megkapd az eredetileg megrendelt termékeket vagy visszakapd a pénzed. Amit tehetsz, az a csalás gyanúja miatti feljelentés ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. Sajnos azonban közvetlenül a feljelentés nyomán a pénzed nem fogod visszakapni, annak visszaszerzéséhez ugyanis a következő eljárások nyújthatnak segítséget, ha a vállalkozás nevét és székhelyét mégis ismered:

A lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását kezdeményezheted, ami díjmentes és célja, hogy az adott jogvitát hivatalos kereteken belül, valamint békés módon rendezzék egymással a felek.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben: https://bekeltetes.hu

Ugyan már a Békéltető Testület is eljár az Európai Unió tagállamaiban székhellyel rendelkező vállalkozások esetében, adott esetben azonban a magyarországi Európai Fogyasztói Központ hatékonyabb segítséget nyújthat. Akkor tehát, ha külföldi, de az Unióban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában vagy Izlandon székhellyel rendelkező vállalkozással állsz szemben, első körben azt javasoljuk, hogy kérd a Központ segítségét, hiszen kifejezetten a határon átnyúló fogyasztói jogvitákra specializált szervről van szó.

Erről a következő linkre kattintva találsz bővebb információkat: https://www.magyarefk.hu/hu/

Legyen akár magyar, akár külföldi a vállalkozás, nagyobb összegek esetén a vételár visszaszerzése céljából megfontolandó a közjegyző előtti fizetési meghagyásos, illetve európai fizetési meghagyásos eljárás is. Ezek viszont díjköteles eljárások, amely díj magyar vállalkozás esetén a követelt összeg 3%-át jelenti, de minimum 8 ezer Ft, míg külföldi székhellyel rendelkező vállalkozások vonatkozásában azt a közjegyző minden esetben egyedileg határozza meg.

Ezekről a következő honlapokon olvashatsz részletesebben:

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/FMH-es-annak-vegrehajtasa-FMHVH-az-eljarasrol.php

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/EUFMH.php

További lehetőséget nyújt az ügy rendezésére az online vitarendezési platform is, mely az alábbi linkre kattintva találsz meg: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=HU

Természetesen a polgári peres eljárás megindításának lehetősége is nyitva áll előtted.

Ismételten hangsúlyozzuk azonban azt, hogy az utóbb felsorolt lehetőségekkel csak abban az esetben élhetsz, ha a vállalkozás alapvető adatait, azaz legalább a nevét és székhelyét ismered. Ellenkező esetben sajnos csak a csalás gyanúja miatti, ismeretlen tettes elleni feljelentés áll rendelkezésedre. Érdemes lehet azonban a számlavezető bankoddal is felvenni a kapcsolatot, hiszen előfordulhat, hogy a pénzed visszaszerzésében – amennyiben az ellenértéket előre megfizetted – a segítségedre lehetnek.

Végül, de nem utolsósorban szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy az online vásárlásaidat megelőzően mindig nézd meg, hogy a webáruház felületén szerepelnek-e a vállalkozás lényeges adatai, megtalálhatók-e az Általános Szerződési Feltételek és egyéb tájékoztatók. Ha ezek hiányoznak, vagy hibás, esetleg tört magyarságú szövegezéssel találkozol, úgy azt tanácsoljuk, hogy semmiképpen se rendelj az adott oldalról, hiszen könnyen csalás áldozatává válhatsz.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

 

Hozzászólok