Bonbon alakú fürdőgolyó – reméljük a szánkban nem robban

Dr. Hajnal Zsolt

Sok gyártó kísérletezik azzal, hogy termékeit más képzetek társításával kelendőbbé tegye a piacon, kockáztatva ezzel azt, hogy esetleg veszélyes terméknek minősüljenek. Mennyire valós a veszélye annak, hogy egy élelmiszernek látszó, izgalmas illatú és kinézetű fürdő golyót a szánkba vegyünk? Az Európai Bíróság és a vonatkozó uniós jogszabályok szerint ez annak tekinthető.

Az Európai Bíróság a C‑122/21. számú ügyben 2022. június 2-án hozott döntést a GET Fresh Cosmetics Limited a Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (litván nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság) folyó jogvitában. Az eljárás alá vont vállalkozás élelmiszernek látszó, azzal összetéveszthető fürdőgolyókat árusított honlapján keresztül, melyek a fogyasztóvédelmi ellenőrzés tárgyát képezték.

A fogyasztóvédelmi hatóság azt kifogásolta, hogy a Tanács 87/357/EGK számú irányelve alapján, amely a másnak látszó, és ezáltal a fogyasztók egészségét vagy biztonságát veszélyeztető termékekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szól, ezek a termékek megjelenésük alapján veszélyeztethetik potenciálisan a fogyasztók egészségét.

Különösen igaz ez a gyerekekre, akik összetéveszthetik ezeket élelmiszerekkel, és ezért azokat szájukba veszik, szopogatják vagy lenyelik, ami többek között fulladás, mérgezés vagy az emésztőtraktus átfúródása, illetve elzáródása veszélyével járhat.

Az eljárás alá vont vállalkozás azt kifogásolta, és a nemzeti Bíróság is ezt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy vajon a fent felsorolt veszélyeket és a termék ilyen jellegű kockázatát kell-e objektív alapon igazolni és bizonyítani, vagy önmagában elegendő a tény fennállása, hogy a termék élelmiszerrel összetéveszthető.

Bár a vállalkozás már az eljárás alatt levette a termékeket a kínálatából és arra is hivatkozott, hogy a leírásban pontosan szerepelt, hogy szájba nem szabad venni ezeket, az Európai Bíróság döntésében kimondta azt, hogy nem szükséges objektív és alátámasztott adatokkal igazolni azt a tényt, hogy az élelmiszernek látszó termékek különböző sérüléseket okozhatnak.

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-21-05 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült.

Hozzászólok