Futópadon futhatok a pénzem után!

Az elmúlt egy év alaposan beszűkítette az edzőtermek és más közösségi sportolási lehetőségek használatát, ezzel párhuzamosan pedig fellendítette az otthoni sporteszközök piacát. A felmérések szerint sokan, akiknek korábban eszükbe nem jutott volna ilyen felszereléseket vagy gépeket vásárolni, most megtették, és a járványhelyzet miatt sokszor látatlanban, online rendelve. Az online vásárlás persze a kényelem mellett mindig hordoz némi rizikót, szegény olvasónk bele is futott egy hibás alkatrésszel kiszállított ügyletbe. A probléma megoldása azonban egészen váratlan fordulat miatt nehéz: ő nem meri visszaküldeni a futópadot, mert mi van, ha sem pad, se pénz helyzetbe kerül.

Üdvözlöm önöket! Szeretném a tanácsukat kérni az alábbi ügyben. Röviden: vettem egy futopadot az Alza.hu oldalon, ami a doboz kibontása után kiderült hogy egy alkatrésze sérült. A termék működik de egy műanyag takaró fedél törött volt. Alkatrész cserét kértem írásban, képeket csatoltam. Válaszuk az volt hogy 10 ezer Ft árengedményt adnak, nincs alkatrészük. Nem fogadtam el, kertem a termék cserét. Erre kértek hogy szedjen szét, csomagoljam be és “begyűjtik”! Utána ha beérkezett hozzájuk tájékoztatnak hogy cserélik vagy visszafizetik a vételárat. Nem fogadtam el, mivel elviszik a termeket, akkor nálam se pénz se futópad nem lesz. Utána ők kerülnek előnybe és azt csinálnak amit akarnak. Mit tanácsoknak ebben a helyzetben? Köszönöm! Üdv:

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

Válaszunk röviden: Nem érdemes feltételezésekre hagyatkozni, azzal csak a saját időnket pazaroljuk. A megoldást ugyanakkor nem feltétlenül a jótállás jelenti, mellette ugyanis a 14 napos indokolás nélküli elállási jog is versenybe szállhat.

Ilyen helyzetben 2 út adott, melyek közül bármelyiken elindulhatsz, a te döntésed! Az egyik út az elállás, a másik pedig a jótállási igény érvényesítése, ezeket fogjuk a továbbiakban ismertetni.

Kezdjük az elállással! Erről a 45/2014. (II. 26.) Korm.rendelet szól, ami lehetővé teszi számodra, hogy a termék kézhezvételét követő 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhass a szerződéstől és ezáltal visszakapd a kifizetett ellenértéket. Ehhez kizárólag annyit kell tenned, hogy elállási nyilatkozatodat a már említett 14 naptári napon belül írásban közlöd a vállalkozással, ami történhet e-mail vagy postai levél formájában. Majd a vállalkozásnak az elállási nyilatkozatról való tudomásszerzésétől számítva ugyancsak 14 naptári napja van arra, hogy az ellenértéket visszatérítse számodra, azonban neked is ezen határidőn belül kell visszajuttatnod a vállalkozáshoz a nem kívánt terméket. Elállás esetén a visszaküldés költségét alapvetően a fogyasztó viseli, hacsak azt a vállalkozás kifejezetten magára nem vállalja, ezért érdemes a webáruház felületén szereplő Általános Szerződési Feltételekben megkeresni az erre vonatkozó rendelkezést.

Egyes vállalkozások hivatkoznak ilyenkor például arra, hogy törött terméket nem vesznek vissza, vagy visszaveszik azt, de cserébe egy bizonyos mértékben csökkentik a visszajáró összeget, ezek egyike sem helytálló. Bár a termék törött, de az nem tartozik a rendeletben felsorolt kivételek közé, így hát az elállási jog gyakorlása nem zárható ki esetedben, továbbá azt sem mondhatja a vállalkozás, hogy csupán egy csökkentett összeget hajlandó visszafizetni a törés miatt. Utóbbi eshetőséggel tudniillik az a probléma, hogy a vállalkozás ugyan a termékben beállott értékcsökkenésre igényt tarthat, de csak az elállási procedúra lezárását, vagyis a teljes ellenérték visszafizetését követően és lehetőleg egy alapos szakértői vélemény alapján.

Az elállás véleményünk szerint igen hasznos jogosultság, de sok fogyasztónak nem tetszik, hogy adott esetben a visszaküldés költsége őt terheli. Ha te is közéjük tartozol, vagy csak kicsúsztál a 14 napos határidőből, akkor nem maradt más hátra, minthogy jótállási igényt érvényesíts a vállalkozással szemben. A jótállásnál a 151/2003. (IX. 22.) Korm.rendelet, illetve a 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet szolgál iránytűként. Az egyértelmű, hogy a termékre kötelező jótállás vonatkozik és az is, hogy annak időtartama (1, 2 vagy 3 év a termék vételárától függően) a válaszadás szempontjából nem releváns, mert a vásárlás minden bizonnyal a napokban történhetett. Ami itt lényeges, hogy a felek közötti bizalom hiányában megakad az ügy. A vállalkozás jótállási kötelezettségét nem tudja teljesíteni akkor, ha a fogyasztó feltételezésekbe bocsátkozik és nem hajlandó ezek miatt a kompromisszumra. Tekintettel a vállalkozás azon kijelentésére, hogy a terméket a vizsgálat eredményének függvényében vagy kicseréli, vagy visszafizeti annak vételárát, álláspontunk az, hogy a termék elszállításához érdemes lenne hozzájárulnod. Ha nem teszed, akkor továbbra is ott állsz, hol a part szakad.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk. Ha pedig mégis megoldatlan, vitás helyzet kerekedne közted és a vállalkozás között, keress minket bizalommal, megpróbálunk útba igazítani!

Üdvözlettel: FOME

Hozzászólok