Garancia és társai: tegyük rendbe a fogalmakat!

Fogyasztóvédelem témakörben az egyik leggyakoribb kérdés a garancia-jótállás-szavatosság szentháromságra vonatkozik, ami nem csoda. Ezek a fogalmak ugyanis annyira közel állnak egymáshoz, hogy a hétköznapi életben gyakorlatilag egymás szinonímájaként használjuk őket. Nem így a jogban, ahol persze mindegyiknek saját jelentése van, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy kerti medencére jótállás vagy szavatosság vonatkozik! Válaszunkban sorravesszük és elkülönítjük ezeket a rejtélyes fogalmakat, és segítünk rendet tenni a káoszban. Reméljük sikerrel, ha nem, jöhetnek a további kérdések!

Tisztelt Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete!  

Tanácsot szeretnék kérni.

Az AUCHANban vásároltunk felfújható kerti masszázsmedencét 169,990.- Ft értékben. Garanciaként 6 hónapot jelöltek meg a medence testre, 1 évet az elektronikára és a szivattyúra. A gyártó cég hasonló termékét a BAUHAUS megkötés nélkül 2 év garanciával árulta (ismerősömtől megkaptam a másolatát).

Reklamációmra a AUCHAN küldött egy ügyintézési rend című tájékoztatót, melyben megismételte a medencetestre vonatkozó fél évet, de a többire már 1 év önkéntes jótállást vállal, ennek letelte után a 2 év szavatosságra vonatkozó szabályok szerint jár el.

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy tényleg nem jár erre a termékre a 2 év garancia? (Csatoltan megküldöm elektronikusan a vásárlás dokumentumait, ha szükséges a segítő válaszukhoz.)

Tisztelettel köszönöm a tanácsukat:

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

Válaszunk röviden: Bár a termék vételára alapján bőven lehetne a kötelező jótállás alá, azonban csak a 151/2003. Korm. rendeletének mellékletében meghatározott tartós fogyasztási cikk csoportok tartoznak a kötelező jótállás hatálya alá. Azonban a felfújható kerti medence nem sorolható be melléklet egyik csoportjába sem, tehát kötelező jótállás nem vonatkozik rá, azonban a gyártó vagy forgalmazó által vállalt ún. szerződéses jótállás már igen, és a Polgári Törvénykönyvben meghatározott kellékszavatosság is.

Teljesen megértjük, hogy össze vagy zavarodva sok fogalom és szám van dokumentumokban; jótállás, kellékszavatosság,garancia, 2 év, 1 év, 6 hónap.  Nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy zűrzavar uralkodik a fogalmak körül.

Vegyük sorba a fent említetteket:

-A garancia: Nem jogi fogalom, a köznyelv használja, mint a helytállási kötelesség vagy a jótállás szinonímájaként.

-Kötelező jótállás: Magyarországon a 151/2003. Korm. rendelet melléklete határozza meg, hogy melyek azok a termékek, amelyekre a kötelező jótállás vonatkozik. 2021. január 1-től már a jótállás ideje sávonként követi a termék vételárát. A kötelező jótállás mindig teljes körű, tehát a termék teljes egészére vonatkozik. A Korm. rendelet azonban a felfújható kerti masszázsmedencét nem sorolja a kötelező jótállás körébe. Azaz a vállalkozás nem köteles jótállást vállalni rá, mivel a jogszabály őt erre nem kötelezi. Ha jól értjük egyben vettem a medencét és annak minden tartozékát, tehát ha lenne rá kötelező jótállás, akkor mindenre együtt vonatkoznak a kötelező jótállási idő.

-Létezik még az ún. szerződéses vagy önkéntes jótállás, ez azt jelenti, hogy a gyártó vagy forgalmazó önként vállal jótállást a termékre. Mivel őt erre nem a jogszabály kötelezi, ennek idejét, és azt hogy pontosan mire terjed ki a jótállás vállalója adja meg. Az valóban nem teljesen érthető, hogy hasonló termékre az önként vállalt jótállási idő, miért nem egyforma, de az is lehet, hogy medence típusonként eltérő időket vállal a gyártó.

-Illetve van a kellékszavatosság, amely minden új termékre vonatkozik, amelyet fogyasztó vásárol vállalkozástól. Tehát itt jön a képbe a sokszor említett 2 éves időtartam, ami a kellékszavatosság ideje. A két éves időn belül beszélhetünk a fogyasztó számára kedvező 6 hónapos időről, amely idő alatt, ha hibát tapasztal a fogyasztó, akkor a vállalkozásnak kell azt bizonyítani, hogy nem gyárt, anyag hibáról van szó. Amíg nem bizonyít, addig helytállással tartozik.

Tehát a medencédre nincs kötelező jótállás, de jogszabály szerinti 2 év kellékszavatosság vonatkozik rá, illetve van rá a gyártó, forgalmazó által vállalt szerződéses/önkéntes jótállás is.

 

Bízunk benne, hogy segítettünk neked eligazodni.

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok