Ha áram van, minden van, ha váltás van, csak baj van

Feketeöves fogyasztóknak azt hiszem nem kell mondanom, hogy egy szolgáltatóváltásra érdemes alaposan felkészülni. Az informálódás, tájékozódás alap, amellé jöhet egy gyors autogéntréning vagy buddha-tanfolyam, mivel ezek az átmenetek sajnos ritkán mennek flottul, az idegbajmentes élet és az egészség pedig ugye mindennél fontosabb. Talán csak egy eset van, ahol nem számítanék faxnira: ha egy egyetemleges szolgáltatás, pl. áramszolgáltató cserélődik a környéken. Ott elvileg csak nekik kell adatokat átadni, és kész, nem? Hát nem.

Tisztelt Cím!

Az interneten találtam a lehetőséget, hogy Önökhöz lehet fordulni tanácsért, ezért keresem Önöket:

A problémám az, hogy az ELMÜ 2021. december 31.-vel megszüntette a lakossági szolgáltatását, miszerint ezt a továbbiakban az MVM vette át.  Én az előzetes értesítésnek megfelelően a szolgáltatóváltással kapcsolatos szerződés megkötését időben, 2021 november elején elindítottam, de az MVM csak 2022 február 17.-i dátummal kötötte meg. Indoklás képpen azt hozta fel, hogy sok volt a munkája. Én jóhiszeműen megnyugodtam. Aztán egyszer csak kaptam az ELMŰ-től egy 29.935,-ft-os számlát, miszerint 2022. 01. 01. és 2022. 02. 16-között szerződés nélkül használtam a hálózatot, ezért büntető díjszabást állapított meg. Telefonon egyeztettem az ELMÜ-vel, melynek megfelelően benyújtottam reklamációmat, melyre elutasító választ kaptam.

Kérdéseim!
– Hová lehet a továbbiakban fordulni, és az halasztó hatályú e?
– Van e esély arra, hogy legalább a normál alapdíjat – ami ténylegesen jár – számolják fel??
– Mit tudok tenni ez esetben??

Tekintettel arra, hogy már a felszólító számlát is megküldték, várom mielőbbi válaszukat,   

Tisztelettel:

Alfréd

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Alfréd!

Válaszunk röviden: A 723/2007. (X. 19.) Korm.rendelet tartalmazza a vonatkozó szabályokat, viszont azok fényében is a történtek részletesebb ismerete szükséges a szolgáltató eljárásának megítéléséhez.

Lényeges, hogy a szolgáltató a felhasználói igénybejelentés általa történő kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles a szolgáltatásra vonatkozó jogviszony minden lényeges eleméről tájékoztatni a fogyasztót, és ennek részeként ajánlatot tenni a szolgáltatás kapcsán. Amennyiben az igénybejelentés hiányos, nem alkalmas az ajánlattételre, úgy a szolgáltató hiánypótlásra köteles felkérni a fogyasztót egy ugyancsak 15 napos határidővel. Ekkor a a szolgáltató által megjelölt hiányoknak a hiánypótlási határidőn belüli pótlásától számított 15 napon belül köteles a szolgáltató ajánlatot tenni. Amennyiben a fogyasztó az ajánlatot elfogadja a szolgáltató ajánlati kötöttségének idején belül, úgy a részére megküldött, általa aláírt szerződéstervezet szolgáltató általi kézhezvételének napján létrejön a szolgáltatásra vonatkozó szerződés a felek között. (723/2007. (X. 19.) Korm.rendelet)

Esetedben nem egyértelmű, hogy a szolgáltató az ajánlatát megküldte-e a fent említett határidőn belül, vagy már ez a lépés sem történt meg, esetleg az ajánlat kiküldésre került, azonban annak visszaküldését csak később eszközölted. Akkor azonban, ha a szolgáltató nem a fentebb említett, jogszabályban foglalt rendelkezéseknek megfelelően járt el, úgy egyrészt hatósági bejelentésnek van helye, másrészt az okozott kár megtérítését követelheted. A hatósági bejelentés a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán teheted meg. Itt a bejelentésed nyomán kivizsgálásra került, hogy történt-e fogyasztóvédelmi jogsértés a szolgáltató részéről, igenló megállapítás esetén pedig kiszabásra kerülnek a megfelelő szankciók.

Az okozott kár megtérítése vonatkozásában ugyanakkor egy másik úton kell elindulnod, hiszen a hatósági eljárás ügyednek ezen részére nem lesz kihatással. Amennyiben e tekintetben közvetlenül a szolgáltatóval nem sikerül megállapodásra jutnod, elsődlegesen azt tanácsoljuk, hogy indíts alternatív vitarendezési eljárást a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél, mivel ez eljárás során megkísérelheted az ügyet hivatalos kereteken belül, ám békés módon rendezni. Az eljárás díjmentesen vehető igénybe, így nem veszíthetsz vele.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi honlapon találsz részletesebb információkat: www.bekeltetes.hu

Az természetesen előfordulhat, hogy sikertelenséggel zárul a békéltetés, de a klasszikus igényérvényesítési módozat ekkor is rendelkezésedre áll, azaz a szolgáltató által okozott kár megtérítése iránti igényednek egy polgári peres eljárással is érvényt szerezhetsz.

Bízunk abban, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok