Jó tanács: Rendelés előtt olvasni, olvasni, olvasni és olvasni!

Gyöngyi rutinos online vásárlónak számít, azonban nincs tisztában az alapvető szabályokkal. Főszabályként, ha online rendelünk, majd élünk az elállási jogunkkal, minket terhel a visszaküldés költsége, kivéve ha a vállalkozás ezt kifejezettem magára vállalja. Honnan tudhatom, hogy a vállalkozás megtette ezt a gesztust? Válasz: az ÁSZF-ből!

T.fogyasztovedok.hu!

Eddig sok helyrol rendeltem mar online cipoket,szandalokat.Nem egyszer vissza kellett oket kuldenem,hiszen kicsik,nagyok,szukek,kenyelmetlenek voltak.A ccc.eu/hu,ecipo.hu,modivo.hu oldalrol,ahol arra az esetre,ha vissza kellene kuldeni valamelyik termeket,mindig volt nyomtatvany mellekelve ,melynek kitoltese utan  ingyen kijott a gls csomagkuldo szolgalat,felvette es elvitte a csomagokat,majd visszautaltak a penzt.Ehhez kepest legutobb a sportisimo.hu oldalrol rendeltem,de ott nem kuldtek formanyomtatvanyt se. Nekem kell kulon megrendelnem,megcimeznem,kinyomtatnom es kifizetnem a csomagszallitast!!

Ezt igy lehet?Ez is torvenyes,mikozben a tobbi ceg tobbet tesz a vevoiert a sportisimo ezt a macerat atharithatja vevoire??Nyiregyhazan ez is eleg?Vagy azert mert Csehorszagi a ceg?

Persze sehol nem irtak,hogy ez igy megy,mondjuk en nem is gondoltam volna,mert akkor bitosan nem rendelek semmit!!

Jelenleg a sportisimon rendelt cipokbol 3-at kuldenek visza es szervezem a nyomtatast meg a csomagkuldest,de orulnek,ha kozben kiderulne,hogy mindezt nem nekem kell vagy legalabb majd visszakapom a csomagkuldes dijat es/vagy karpotolnak valahogy…

Mit tehetek?

Egyaltalan szabalyos/lehet ezt igy(is)

Gyöngyi

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Gyöngyi!

 

A fogyasztó indokolás nélküli, 14 napos elállási jogának szabályait a 45/2014. (II.26.) Korm.rendelet tartalmazza. Ezen rendelet szerint a visszaküldés, illetőleg annak költsége alapvetően a fogyasztó terhe, hacsak azt a vállalkozás kifejezetten magára nem vállalja. Az érintett vállalkozás tehát nem követ el jogsértést azáltal, ha a visszaküldést és az azzal kapcsolatos terheket a fogyasztóra hárítja az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása esetén. Amennyiben a vállalkozások ezt magukra vállalják, voltaképpen egy fogyasztóbarát gesztust tesznek, tehát erre egyébként nem kötelesek és nem kötelezhetők.

Az elállási nyilatkozat kapcsán azt mondhatjuk, hogy azt nem szükséges formanyomtatvány kitöltésével megtenni, elegendő, ha az elállásra irányuló egyértelmű szándékodat közlöd a vállalkozással, mégpedig a termék kézhezvételétől számított 14 naptári napon belül. Ekkor a vállalkozásnak a nyilatkozat közlésétől számított ugyancsak 14 naptári napja lesz arra, hogy az ellenértéket visszafizesse, illetőleg neked is ezen második 14 naptári napon belül kell visszaküldened a terméket. A visszafizetési határidő elmulasztása esetén hatósági bejelentésnek van helye, amit a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság) tehetsz meg. Fontos azonban kiemelni, hogy mindaddig, amíg a terméket a vállalkozás meg nem kapja, visszatarthatja az ellenértéket, hacsak minden kétséget kizáróan nem bizonyítod, hogy a termék határidőben visszaküldésre került.

Egyébiránt, az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása esetére vonatkozó rendelkezésekről érdemes még a vásárlást megelőzően tájékozódni az adott webáruház Általános Szerződési Feltételei között. Amennyiben a vonatkozó tájékoztatás nem szerepel az ÁSZF-ben, úgy az egyébként 14 naptári napos elállási határidő egy évvel meghosszabbodik.

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

Üdvözlettel:

a  FOME csapata

Hozzászólok