Mit tegyünk, ha visszaéltek az adatainkkal?

Mit tehetünk, ha valaki online szerződést köt egy szolgáltatóval a nevünkben, aztán nem fizeti? Olvasónk esete szerencsére nem általános, de nem árt tudni, mik a lehetőségeink rendőrségtől az Intrummal levelezésig bezárólag.

Szép Jónapot kívánok!

A napokban kaptam az Intrum Zrt-től egy levelet,miszerint nekem tartozásom van. Állítólag felvettem valami Telekomos Home szolgáltatást 2014-ben. Közöm nincs hozzá, nem is tudtam róla addig amíg 3 napja nem kaptam tőlük levelet.

Fel is vettem velük a kapcsolatot, nagyon ideges is voltam emiatt,mivel én nem szoktam senkinek sem tartozni, főleg nem 400.000 ft-tal. A levélben az állt, hogy tartozásom van, mellé csatoltak egy csekket is, továbbá ha kifizetek 201.000 ft-ot a többi tartozásomat elengedik. Én úgy gondolom ha valakinél tartozok, az összes pénzt vissza kellene fizetni nem pedig egyezkedni hogy legalább ennyit fizessek ki. 2014 óta nem hogy szerződés létrejötte, de semmi hivatalos papírt nem kaptam, és most a semmiből felbukkanak, a jogszerűtlen követeléssel.

A telefonos beszélgetés nyilván ellenérveltem a követelésük szempontjaival, mert én nem vettem fel ilyen szolgáltatást. A beszélgetés során, megkérdeztem a Kedves urat, hogy ha valaki ezt felvette ezt a szolgáltatást, nem látta a különbséget hogy az a személy nem én vagyok az adott személyi igazolványon?! A válasza az volt rá, hogy amíg normálisan volt fizetve a számlák, nem kellett személyes találkozóhoz fordulniuk. Továbbá az is megkérdőjelezett engem, hogy hogyan tudtak felvenni az én nevemben egy szolgáltatást? Az úr azt mondta ez egy olyan Home szolgáltatás, amely online is meg lehet kötni, és nem igényel személyes találkozót az adott céghez.

A telefonos beszélgetés után, felkerestem a VIII-dik kerületi Rendőrfőkapitányságot, és közöltem velük, hogy valaki visszaélt az adataimmal, esetleg nem e áll az ügy hátterében hogy engem 2014-ben kiraboltak egy bevásárló központban, ahol a pénztárcámat tulajdonították el tőlem? Aznap bent voltam a rendőrségnél, a kellő feljelentést a tettesek ellen megtettem. A Rendőrfőkapitányságon elhangzódtak tárgyában, sajnos nem tudtak abban segíteni hogy egy másolatot kaphassak a jegyzőkönyvemről, mivel 2014 óta elavult már azóta, jelenleg 2022 van. Azt tanácsolták nekem, hogy semmilyen módon ne fizessek, mert kamu cég az egész, és hogy ők nem inkasszózhatnak mert jogszerűtlen. Ez esetben ha előfordulna, menjek vissza a Főkapitányságra, és a cég ellen fellépnek.

Szabina

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Szabina!

 

Válaszunk röviden: A tartozás tényét a követeléskezelőnek kell bizonyítania, viszont üzeneted alapján egy egyébként már elévült követelésről lehet szó.

 

Az általad leírtak alapján az Intrum Zrt. a tartozás tényét bizonyítani nem tudja, ezért elsősorban azt javasoljuk, hogy írásban szólítsd fel a vállalkozást arra, hogy a tartozás tényét kétséget kizáróan támassza alá. Fontos továbbá, hogy hívd fel a figyelmét a következőkre is:

Amennyiben semmilyen elévülést megszakító, vagy az elévülés nyugvását előidéző körülmény nem állt be 2014 óta, úgy álláspontunk szerint a követelés elévült. Ez azt jelenti, hogy bírósági, közjegyzői eljárásban a teljesítés nem kényszeríthető ki. Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény ugyanis a következőt mondja ki:

  1. § (2) Az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.

Mindez azt jelenti, hogy az Intrum Zrt. megkeresései kapcsán, pusztán csak a követelés esedékessé válásának időpontjára alapozva hivatkozhatsz a követelés elévülésére, továbbá arra, hogy bizonyítottság hiányában a követelést alaptalannak tartod. Fontos, hogy a követeléskezelő/behajtó cégeknek végrehajtási joguk nincs, így felszólításaik gyakorlatilag üres fenyegetéseknek tekinthetők. Amennyiben viszont közjegyzőtől kapnál fizetési meghagyást, úgy a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellentmondással élhetsz, melyben vitathatod a követelést. Ebben írd le az elévülés tényét, hiszen elévült követelést bírósági eljárásban érvényesíteni nem lehet. Ha peres eljárásra kapsz idézést, a bíróság előtt ugyanerre hivatkozhatsz.

Attól függetlenül viszont, hogy a követelést bírósági, közjegyzői úton az elévülésre tekintettel nem lehet kikényszeríteni, a követeléskezelő/behajtó cég időnként felszólíthat a fizetésre (anélkül, hogy az zaklatássá válna) de annak nyilvánvalóan nem kell eleget tenned, figyelmen kívül hagyhatod, különös tekintettel arra is, hogy a követeléskezelő a követelése alapjául szolgáló szerződés létrejöttének tényét bizonyítani nem tudja.

Lényeges hogy a bíróság hivatalból nem veszi figyelembe az elévülést, ezért arra minden esetben neked kell hivatkoznod, felhívnod rá a figyelmet!

Végrehajtás lefolytatására csak végrehajtónak van lehetősége és csak jogerős bírósági döntés, vagy közjegyző által kibocsátott és nem vitatott, jogerőre emelkedett fizetési meghagyás alapján, azonban a véleményünk az, hogy ilyen eljárásokat a követelés jogalapjának bizonyítatlansága okán a követeléskezelő feltehetően nem fog megindítani, hiszen egyértelműen veszteséges lenne számára.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

FOME

Hozzászólok