„Nem azt mondom, hogy nem tartozom, de a KHR jelentésen szereplő 1 700 000 összeget egyáltalán nem szeretném kifizetni…”

… Főleg, hogy keresztbe szalmát sem tettek az ügy érdekében, mint „követelés kezelő” Ebben kérnék tanácsot, hogy mi lehet ennek az értelmes és gyors feloldása.”

Én nem tudom, Dani – aki egyébként, igen, húzzuk csak fel nyugodtan a szemöldökünket, egy lakásvásárlás miatt újabb hitelfelvételre készül – pontosan milyen megoldásokat remél az „értelmes és gyors feloldás” kategóriában, de hogy a tartozok, de nem akarom kifizetni, mert már rég volt” nem lesz benne, az biztos.

Üdvözlöm!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy merre is menjek tovább.

Még 2011-2012-ben nehéz helyzetbe kerültem, munkahely megszűnése, válás és egyéb kellemetlen körülmények. Azóta rendeződött az életem, viszont volt egy folyószámlahitelem, ami, mint a napokban kiderült 2013-ban átkerült az Intrum Zrt-hez. Erről egy KHR lekérdezés útján lett információm, A KHR jelentés szerint a nyilatkozattétel ideje 2017.05.30 Az intrum Zrt azóta nem keresett semmilyen formában. A bank ahol tartozás keletkezett semmilyen követelést nem támaszt felém, Azóta újra használom ugyanazt a bankszámlát.

Ellenben szeretnék most lakást vásárolni, de negatív KHR minősítéssel lehetetlen. Egyben nem azt mondom, hogy nem tartozom, de a KHR jelentésen szereplő 1 700 000 összeget egyáltalán nem szeretném kifizetni. Főleg, hogy keresztbe szalmát sem tettek az ügy érdekében, mint „követelés kezelő”

Ebben kérnék tanácsot, hogy mi lehet ennek az értelmes és gyors feloldása.

Ha szükséges, természetesen tudom csatolni a KHR jelentést.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel!

Dani

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda tanácsa:

Kedves Dani!

 

Válaszunk röviden: A teljes tartozás meg nem fizetése sajnos nem opció ahhoz, hogy a KHR negatív listájáról lekerülj.

A leírt információk alapján az alábbiakat tanácsoljuk:

A követelés engedményezése (eladása) az Intrum Zrt.-nek 2013-ban azt jelentette, hogy akkor, abban az időpontban az Intrum Zrt. valamilyen összegű vételárat fizetett a bankjának a követelés megvásárlásáért, és így a továbbiakban már az Intrum Zrt. lett a követelés jogosultja, mint jogutód. Így bármennyire is úgy tűnik a számodra, hogy a bank nem követel semmit, a valóság mégis az, hogy mivel önként nem fizetted meg folyószámlahitel tartozásodat a bank a követelést eladta, így a követeléskezelő követeli a tartozást és annak minden további költségét, a késedelmi kamatokkal együtt.

Abban reálisan biztosan nem lehet bízni, hogy az Intrum a teljes tartozást elengedi, ellenben érdemes lenne kérni tőlük egy részletes tartozás kimutatást, hogy a teljes összegből mennyi a tőke, és mennyi a késedelmi kamat, plusz a további költségek, melynek ismeretében lehet tenni feléjük egy ajánlatot, hogy mi az az összeg, nagyjából a tőke összege, melynek megfizetése esetén a további költségek megfizetésének elengedését kéri. (Illetve még felmerülhet az elévülés lehetősége is (5 év), de az elévülésre hivatkozás nem jelenti a tartozás eltörlését, csupán azt, hogy az jogilag, nem kikényszeríthető követelés.) Mivel a leírtak alapján úgy látjuk, hogy a te célod a KHR negatív listájáról való lekerülés, ezért az elévülés lehetőségét mi zárójelbe is tennénk, hiszen, ahogyan említettük, ez nem oldaná meg a KHR-es problémádat. A tartozás meg nem fizetése esetén a KHR listán maradsz, ennek feloldását/törlését ez esetben nem tudod kérni.

Irodáink egyikében szívesen átbeszéljük veled az ügyedet részletesebben is, irodáink elérhetőségeit az alábbi linken találod: http://penzugyifogyaszto.hu/

Üdvözlettel:
PNTI

Hozzászólok