Tényleg csak pénzért csomagolják be az én 2 kiflimet?

Az elmúlt időszakban szinte minden fogyasztó szembesülhetett azzal, hogy sok üzletben nem az addig megszokott módon tudja megvásárolni a péksüteményét, vagy a gyümölcsöt, zöldséget. Ugyanis vagy visszük magunkkal a csomagolóanyagot, vagy most már külön fizetni kell a zacskóért.

Szép napot! Szeretnék érdeklődni, hogy a többi üzlettől eltérően a tesconál miért kell fizetni azért a zacskóért, amibe a pékárút csomagolom. Amikor még kereskedő voltam, kötelező volt még a kenyeret is papírba tenni. Nem szeretnék 2 kifliért pluszban fizetni 19 ft-ot.
A Pécs kertvárosi tescóban kértem a kiflimhez egy kis db papírt, amibe beletehetem az árut. Az eladó elfogadhatatlan módon közölte, hogy vagy hozok papírt magamnak, vag, kifizetem a zacskót, vagy nem megyek oda vásárolni. Azért nem reklamáltam a vezetőnél, mert nem tudom történt-e változás. Tényleg csak pénzért csomagolják be az én 2 kiflimet? Létezik ilyen? Mária

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Mária!

Azt mondhatjuk, hogy a nevezett vállalkozás az Ön által leírt gyakorlatával álláspontunk szerint nem sért fogyasztóvédelmi rendelkezést, hiszen a csomagolást biztosítja a termékhez, csupán külön díjat szabott e tekintetben. A fogyasztó tehát szabadon dönthet arról, hogy egy bizonyos plusz költség ellenében a helyszínen megvásárolja a termékhez az új csomagolóanyagot, vagy a saját maga által hozott csomagolással kívánja ellátni a terméket, ez esetben extra költség nélkül. Véleményünk szerint a vállalkozás abban az esetben követett volna el fogyasztóvédelmi jogsértést, ha nem tájékoztatja a vevőt előre arról, hogy a csomagolásért plusz összeget számol fel, tehát a zacskó már nem ingyenesen jár a pékáru mellé. De jelen esetben a tájékoztatás előre megtörtént.

Akkor pedig, ha élelmiszer-biztonsági aggályai adódnak egy termék, illetőleg vállalkozás vonatkozásában, úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhat, ahol panaszt tehet, illetve tájékoztatást kérhet a konkrét probléma vonatkozásában.
A következő linkre kattintva a Nébih honlapján megtalálja a szükséges információkat, illetve a kapcsolat menüpont alatt a Nébih elérhetőségeit: https://portal.nebih.gov.hu/

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségére lehettünk.

Üdvözlettel:
a FOME csapata

Hozzászólok