Adok – veszek magánszemélyek között

Napjainkban nagyon népszerűek a vásárlók körében azok a fórumok, amely lehetőséget lehetőséget teremtenek arra, hogy a magánszemélyek egymástól/egymásnak eladhassanak/vásárolhassanak online környezetben jellemzően egy internetes platform segítségével.

A platform weboldal által a vásárlók könnyebben megtalálhatják egymást, kapcsolatot teremthetnek, ami által hatékonyan megszerezhetik a kívánt terméket vagy szolgáltatást. Ilyen platform weboldalakról, mint például az eBay, a vatera vagy a vinted, már biztosan sokan hallhattak, ezek mindegyike ilyen modell alapján működik.

Azonban az ilyen vásárlásoknak is lehetnek árnyoldalai, amelyre érdemes lehet felhívni a figyelmet:

-Mindenekelőtt a legfontosabb tudnivaló, hogy a platform weboldalt működtető vállalkozás főként a kapcsolat teremtésben játszik szerepet. A vevő és az eladó (akár magánszemélyek is) jellemzően egymás között bonyolítják le a kereskedelmi ügyleteiket a Platform weboldal segítségével. Tehát az eladó nem a platformot üzemeltető vállalkozás, hanem az terméket ténylegesen eladó akár magánszemély és a vevő a másik magánszemély.

-Lényegében a felek a weboldalon keresztül adnak, vesznek, hirdetnek egymásnak. Viszont emiatt a vevőket védő fogyasztóvédelmi többletlehetőségek és garanciális szabályok nem érvényesülnek, mivel ezen többletjogok kizárólag a fogyasztó és vállalkozás közötti jogügyletek esetében érvényesül. Például hiába online vásárlásról van szó, nem érvényesül a 14 napos elállási jog (meggondolási jog) sem. Ezek a platformokon jellemzően magánszemély vásárol magánszemélytől.

-A termékek minőségét illetően is előfordulhatnak problémák. Előfordulhat, hogy hibás, silány minőségű termékeket hirdetnek. Általában a termékek minőségellenőrzése nem olyan szinten biztosított, mint a ahol a másik oldalon általában egy vállalkozás van, ezért érdemes körültekintően eljárni és alaposan megvizsgálni, hogy a terméket pontosan kitől és milyen állapotban fogjuk megvásárolni. Sajnálatos módon az online közeg miatt erre ritkán van érdemi lehetőség. Fontos tudni, hogy használt termékek esetén, magánszemélyek között is van 1 év kellékszavatosság.

– Végezetül ezeken a platformokon átverésekbe is belefuthat az ember, sajnos vannak olyan csalók, akik az online tér nyújtotta lehetőségekből akarnak hasznot húzni. Óvakodni kell az olyan eladóktól, akik nem tudnak részletes válaszokat adni a termék kapcsán felmerült kérdésekre, vagy azonnali vásárlásra kényszerítenek, nyomást gyakorolnak ránk. Szerencsére ezek a platform weboldalak az ilyen csalók kiszűrésére általában szigorú irányelveket alkalmaznak, hogy a vevők és az eladók is biztonságosan tudják ezen weboldalakat használni. Akik megsértik az irányelveket, azokat kitiltják a weboldalról. Ennek ellenére sem árthat, ha körültekintően járunk el internetes vásárlásaink során.

A témát hamarosan folytatjuk…

Hozzászólok