Adok-veszek platformokkal kapcsolatos elterjedt csalások

Ebben a posztunkban folytatjuk a népszerű adok-veszek online platformok szemügyrevételét. Sajnálatos módon, ez a modell remek lehetőséget teremt a csalók számára, hogy a gyanútlan vásárlókat megtalálják és átverjék. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése is célja lehet a csalóknak. Ráadásul a megszerzett banki adatokat a csalók általában pénzmosásra használják azon túl, hogy a rajta lévő összeget leemelik.

– Van olyan csalási forma, amikor a platformon eladni kívánó személy nem küldi a megvásárolt terméket, vagy például a kifizetett cipő helyett egy kitömött dobozt küld.

– Továbbá sajnos manapság nagyon elterjedt csalási forma amikor ezen platformok nevével, vagy ehhez kötő pl. csomagküldési szolgáltatók nevével élnek vissza, és így károsítják meg a gyanútlan vásárlókat.

Napjainkban legelterjedtebb csalási formák többek között:

– A szállásfoglaló weboldalakon (például a Booking.com) jellemzően hamis hirdetésekkel próbálják megtéveszteni a nyaralni vágyókat. Ilyenkor érdemes megbizonyosodni a hirdetés valódiságáról, mielőtt felvennénk a kapcsolatot a hirdetővel. Érdemes több platformot is megvizsgálni, hogy mindenhol egyeznek-e a hirdetés adatai, ezzel erősítve a hirdetés konzisztens jellegét.

– Az olyan weboldalakon, ahol főként termékek adásvételét bonyolítják (jófogás, eBay stb.), a klasszikusnak is nevezhető hibás, vagy meg nem érkezett termékeken túl előfordulhat olyan eset is, hogy a jogügylet lebonyolításához szükségtelen adatokat kér a másik fél. Ez lehet E-mail cím, bankkártya adatok, online banki adatok stb. Az olyan adatok megadásától kifejezetten tartózkodni kell, amelyek szükségtelenek a jogügylet lebonyolításához.

Az adok-veszek weboldalak általában biztosítanak fizetési- és kommunikációs csatornákat is a feleknek, ezért rendkívül gyanús, ha a hirdető, vagy az érdeklődő kifejezetten a platform weboldaltól független módon szeretné (például közvetlenül banki átutalás, vagy PayPal, vagy más hasonló módon) a fizetést és a kommunikációt lebonyolítani. Ezek a weboldalak általában lekövethető, biztonságos módot biztosítanak arra, hogy a termék és a szolgáltatás ellenértéke megfizetésre kerüljön, ezért érdemes azt használni.

– Legyünk körültekintőek, tájékozódjunk, olvassunk el mindent, legyünk óvatosak a vásárlás kapcsán, például szállításhoz, fizetéshez kapcsolódó linkekkel.

Hozzászólok