Áfás számlát kér? Milyen névre írhatom?

Oldalunk ugyan elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozik, az élet időnként határterületi témákat is dob elénk. Ilyen például a számlaadási kötelezettség, ami elsősorban adótörvények hatálya alá esik, de persze rendre belefutunk vásárlóként is. Remek kérdés például, hogy magánszemélyként kérhetünk-e számát, és ha igen, pontosan milyen adatot kötelező ráírni.

Tisztelt Fogyasztóvédelem! 2020. 04. 16-án Premier Outlet egyik boltjában vásárláskor számlát kértünk ruházati költségtérítéshez. Adószámot kértek. Mondtuk, magánszemély nevére szeretnénk a számlát. Közölték, azt már nem lehet, csak ha egyéni vállalkozó, mert akkor van adószáma. Tehát magánszemély részére már nem tudnak számlát kiállítani. Igaz ez, jogos? A boltban nagyon kedvesek voltak, nem is panasz lenne részemről, csak egy jogi pontosítás, amiben a segítségüket kérem. Köszönettel, …

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

Természetesen a vállalkozások magánszemélyek részére is állíthatnak ki számlát, ahogy erre eddig is volt lehetőség, hiszen nem történt olyan jogszabály módosítás, amely ezen változtatott volna. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos oldalán fellelhető információk alapján 2021. január 4-től a magánszemélyek számára kiállított számla esetén, azon nem kell feltüntetni az adóazonosító jelet, tehát az adószám helyét üresen kell hagyni.

Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő – szóban vagy írásban – úgy nyilatkozik, hogy nincs adószáma, vagy az ügyletben nem áfaalanyként jár el, és ezért a számlázáshoz nem ad meg adószámot, akkor a számlának vevői adószámot nem kell tartalmaznia.

 

Amennyiben a vállalkozás számlázási gyakorlatával kapcsolatban szeretnél bejelentést tenni, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál teheted meg.

 

Reméljük, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk. Fordulj hozzánk máskor is bizalommal!

 

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólások

  1. Robi

    Méret hibás termeket küldtek és nem hajlandóak ok állni a vissza küldés anyagi részét mert állítólag ez engem terhel jogi tanácsot szeretnek kérni

Hozzászólok