Amit lehet, hogy te is rosszul tudsz: milyen esetekben és hány napon belül lehet elállni a vásárlástól?

Fogyasztóvédelmi témákban sok tévhit kering, ami nem csoda. Egyrészt időről-időre változó jogi szabályokról van szó, másrészt az ember már csak olyan, hogy szívesen értelmez úgy tényeket, hogy azok a saját igazát bizonyítsák. Mindezen körülmények miatt nem lehet csodálkozni, hogy a reklamációk legalapvetőbbikéről, a „Visszaviszem ezt a vackot!” felkiáltással kísért elállás létezéséről mindenki tud, a pontos alkalmazási körülményeihez pedig meglehetősen kreatívan áll hozzá. De akárhogy is fáj, a leegyszerűsített lényeg a következő: 14 napos indokolás nélküli elállási jog akkor létezik, ha online rendeltünk, 3 napos elállási lehetőség pedig nem is volt.

Vásároltam személyesen telekom üzletben egy telefont. Hitelre, otp konstrukcióval kiváltatták velem a Telekom-hitelkártyát. Ám annak használatáról nem tájékoztattak.

A  megvásárolt telefon 139 000.-ft. Két nap múlva ELÁLLÁSSAL a kezemben bementem és ELÁLLTAM a vásárlástól. Felvettek egy jegyzőkönyvet. Miszerint kivizsgálják.

Azóta írásban kaptam választ, hogy nem élhetek ELÁLLÁSSAL mert csak akkor illet meg az elállás, ha interneten vásároltam.

De: az üzletben a kérdéses SAMSUNG Galaxy A33-5g telefont tüzetesen nem néztem meg. Az eladó a kezében forgatta. Mutatta. Majd visszatettük a dobozába. A sim kártyát bele sem helyeztük. Azóta is a dobozában áll a telefon.

A TELEFONT NEM KÉREM, kérném az árát, hiszen törleszthetem 2 évig.

Mi a teendőm?

A telekom folyton  a 14 napos internetes elállást hajtogatja, holott létezik ÜZLETBEN VÁSÁRLÁSKOR is elállás, hiszen visszavihetem pl. az auchba, ha ott vettem egy telefont 3 napon belül.

Én a t-komhoz 2 napon belül vittem vissza.

Kérem segítségüket!

Berni

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Berni!

 

Mivel üzeneted alapján a termék vásárlása üzlethelyiségben történt, ezért a vállalkozás eljárása helytállónak tekinthető, mivel a 14 napos indokolás nélküli elállási jog kizárólag a távollévők között kötött, valamint az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében áll a fogyasztók rendelkezésére. Esetedben tehát az említett elállási jog gyakorlására – ahogyan arról a vállalkozás is tájékoztatott – sajnos nincs lehetőség. Persze, az egyes vállalkozások számára adott a lehetőség, hogy az üzlethelyiségben történő vásárlásokra is kiterjesszék az indokolás nélküli elállási jogot, mivel a jogszabály ezt kifejezetten nem tiltja, de ugye nem is teszi kötelezővé. Amennyiben egy vállalkozás mégis úgy határoz, hogy azon fogyasztók számára, aki tőle üzlethelyiségben vásárolnak, indokolás nélküli elállási jogot biztosít, az fogyasztóbarát gesztusnak tekinthető, amivel növelheti a termékei iránti érdeklődést.

Az tehát csupán egy köztudatban terjengő tévhit, hogy létezik egy 3 napos elállási lehetőség, ugyanis ilyen rendelkezést egyetlen vonatkozó jogszabály sem tartalmaz. Az jövőbeli ügyleti döntéseidet illetően javasoljuk, hogy még azok meghozatala előtt tájékozódj az elállás lehetőségéről!

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok