Azt hiszed rossz neked? Ezt olvasd el:(

„2007 vègèn vettem fel szabadon felhasznàlható jelzàlog hitelt”– kezdi levelét Zsuzsa, és az embernek már ettől összeurik a gyomra, aztán elérkezik a második bekezdéshez. Zsuzsa esete nem egyedi, a 2000-es években svájci frankban eladósodó magyar társadalom nagymintás bizonyíték volt arra, mekkora szükség lenne a közoktatásban a gazdasági ismeretek oktatására. Utólag persze már könnyű okosnak lenni, nézzük inkább meg, mit tehetnek a hitelt még mindig maguk előtt görgető, kilátástalan helyzetbe került adósok.

Üdvözlöm. Tanàcsot szeretnèk kèrni önöktől.

2007 vègèn vettem fel szabadon felhasznàlható jelzàlog hitelt,mert örökösödèst fizettem ki. Akkor az ügyintèző javasolta,szinte ràbeszèlt, hogy svàjci frank alapú deviza hitelt vegyek fel,mert az a lejàrat vègèig fix marad. 4 èv utàn köteleztek a forint alapú vàltàsra. Gyűjtőszàmlàt nyitottak,aminek a lènyegèt nem èrtettem ès bele sodródtam ebbe a szàmomra vesztesègbe torkolló hitelbe. 8 èvre szerződnöm kellett a fundamentàval, így amit össze gyűjtöttem több mint 1 millió forintot,az bele törlesztettèk a hitelembe.

4 milliót vettem Fel,ami 15 èv alatt nem csökkent. Èrtesítêst kaptam,hogy mèg tartozom 5.7 millióval. Kèrdèsemre hogy hova lett betörlesztett fundamentàm? Vàlaszuk az volt,hogy a kamatba.

Most mâr vitàba ès fenyegetőzèsbe torkollot az ügyem. Minden hónapban 55.000 ft vonnak le ès semmi törlesztès nem megy lejjebb a hitelből. 2027-ben jàrt volna le,de a miratóriumot igènybe vettem. Ezèrt kitolódott 2031-ig a havi törlesztèsem. Az eddig befizetett több mint 3 millió forintom ès  a fundamentàm eltünt. Olyan mint ha 2022-től kezdenèk törleszteni. Mostanra 5.7 milliót követelnek mèg. Így 2007-től 2031-ig 9 milliót kèrnek vissza.

Ez a hitel úgy èrzem sosem jàr le. 58 èves vagyok 16 èves a fiam akit egyedűl nevelek.Mèg 9 èvet nem akarok fizetni,hisz màr bőven túl fizettem.  Kèrem tanàcsukkal segítsenek kimàszni ebből a kilâtàstalan hitelből.

Köszönöm vàlaszukat.

Zsuzsa

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda tanácsa:

Kedves Zsuzsa!

 

Válaszunk röviden: Egy méltányossági kérelem benyújtása a segítségedre lehet.

2007. évben nagyon kecsegtetőnek tűnt a svájci frank alapú hitel, és sokakat úgymond „rábeszéltek” (ahogy te is fogalmaztál), viszont azt még akkor senki sem tudta, hogy a nagy gazdasági világválság hatására a hitelek rohamosan emelkedni fognak a duplájára, akár a triplájára is sajnos.

A te helyzetedben jelenleg azt tudnánk tanácsolni, hogy egy méltányossági kérelmet terjessz elő a pénzintézethez.

A méltányossági kérelemben elő kell adni, és mellékletben igazolni is, hogy mennyi a keresményed, hány főt tartasz el, mennyi a havi rezsi kiadás összesítve, esetlegesen csatolni hozzá másolatban a befizetett csekkeket. Összesíteni, hogy milyen kiadások vannak még a hónapban a hitellel együtt, és a végén, hogy mennyi pénz marad a megélhetésre. Kérni kell, hogy a fennálló hitel egy részét, vagy a kamatokat engedje el a pénzintézet a szociális okokra hivatkozással. A pénzintézetnek a kérelemre 30 napon belül kell válaszolnia, amit javasolunk ajánlott tértivevénnyel feladni, hogy tudni lehessen, ki és mikor vette át.

Ha a pénzintézet elutasítaná a méltányossági kérelmet, akkor sincs veszve az ügy, hiszen lehetőséged van a Pénzügyi Békéltető Testülethez (rövidítve: PBT) fordulni és benyújtani az ún. 180-as számú formanyomtatványt. A PBT már évek óta foglalkozik méltányossági ügyekkel is, hiszen sajnos sokan küszködnek a tiédhez hasonló problémával. A Testület célja, hogy egyezséget hozzon létre közted és a pénzintézet között. Az eljárás ingyenes.

Javasoljuk, hogy a pénzintézethez írt panaszlevelet fénymásold le, hogy megmaradjon egy példány nálad is, hiszen, ha később igénybe veszed a PBT eljárását, akkor arra majd szükség lesz, ugyanis mellékletként csatolni kell.

További kérdés esetén állunk rendelkezésedre.

Üdvözlettel:

a PNTI csapata

Hozzászólok