Befolyásolja a beépített konyha jótállási idejét az, hogy új vagy használt lakásba építtetik be?

És mit tehet az ember, ha a vállalkozás nem reagál a jótállási igény bejelentésére? (Azon túl persze, hogy olvassa a Panaszakadémia posztjait.)

Tisztelt Ügyfélszolgálat,

a tárgyban említett rendelet (181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet) kapcsán kérdezem: ez csak azokra az új épületekre vonatkozik, amiket úgy adnak át, hogy minden benne van (tehát bútorok, stb.), vagy azokra az esetekre is vonatkozik, amikor egy új ház építése során egy, a kivitelezőtől eltérő céggel építtet az építtető, vagy helyesebben bármilyen beépített konyhára 3 év a kötelező jótállás, függetlenül, hogy új, vagy régebbi építésű házba/lakásba építtetik be?

Ha utóbbi, akkor érdekes az, hogy nem csak a konyhabútorok esetében, hanem más beépített termekénél (beltéri ajtó, redőny, stb) az adott kivitelező olyan jótállási jegyet ad, amin 1 év szerepel kötelező jótállásként, holott elvileg törvényileg nem ez az alap jótállás.

Illetve kérdezem még: ha bejelentem a jótállási igényemet, de nem reagál jár a jótállásra kötelezett, és közben elvileg lejár a jótállás, akkor gondolom az számít, amikor bejelentettem, tehát kvázi ’tolódik’ a jótállás?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Viktor

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Viktor!

Hogy mire terjed ki a 181/2003. (XI. 5.) Korm.rendelet, az rögtön kiderül az 1. §-ban foglalt rendelkezésekből, amelyek a következők:

1. § (1) A jótállási kötelezettség e rendelet szabályai szerint kiterjed az újonnan épített lakásoknak és lakóépületeknek az 1. számú melléklet 1. pontjában meghatározott épületszerkezeteire, az 1. számú melléklet 2. pontjában meghatározott lakás- és épületberendezések beépítésére, illetve beszerelésére, valamint az e lakóépületeknek a 2. számú mellékletben meghatározott, a lakásokat kiszolgáló helyiségeire és részeire.

(2) A jótállási kötelezettség kiterjed az 1. számú melléklet 2. pontjában meghatározott lakás- és épületberendezésekre is, amennyiben azok a lakás alkotórészének minősülnek.

(3) A jótállási kötelezettség kiterjed az újonnan épített lakásoknak, lakóépületeknek, közhasználatú építményeknek a 3. és 4. mellékletben meghatározott épületszerkezeteire és az azok létrehozásánál felhasznált egyes termékeire és anyagaira.

A rendelet tehát kizárólag az új építésű lakásokkal, lakóépületekkel kapcsolatosan rögzíti a kötelező jótállás szabályait. Amennyiben egy nem újonnan épített lakásba/lakóépületbe kerül beépítésre egy konyhabútor, úgy magára a bútorra a vételár függvényében a 151/2003. (IX. 22.) Korm.rendelet szerinti kötelező jótállás vonatkozik.

Bármely esetről legyen azonban szó, ha a jótállási időn belül bejelenti az igényét, ám annak teljesítése nem történik meg, és a jótállási idő eközben eltelik, úgy a Polgári Törvénykönyv következő rendelkezése alapján járhat el a fogyasztó:

6:173. § [A jótállási igény érvényesítése]

(1) A jótállási igény a jótállási határidőben érvényesíthető. Ha a jótállásra kötelezett kötelezettségének a jogosult felhívására – megfelelő határidőben – nem tesz eleget, a jótállási igény a felhívásban tűzött határidő elteltétől számított három hónapon belül akkor is érvényesíthető bíróság előtt, ha a jótállási idő már eltelt. E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Ekkor tehát, még 3 hónapja van a fogyasztónak arra, hogy igényét polgári peres úton érvényesítse az érintett vállalkozással szemben. Ám akkor, ha az említett 3 hónap is eltelik és az igény bírósági úton történő érvényesítésére nem kerül sor ezen határidőn belül, úgy jogvesztés áll be, ami azt jelenti, hogy jótállási igény nem érvényesíthető a továbbiakban.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok