Bútor-összeszereléstől a fogyasztóvédelemig

Azt hiszem, abban sokan egyetértenek velem, hogy az otthoni bútor-összeszerelés megkérdőjelezhetetlen királya a mindenki által jól ismert svéd áruházlánc. Hogy mennyire nem egyszerű maga a műfaj, az valójában akkor derül ki, amikor az embert egy más helyen vásárolt lapraszerelt termékkel hozza össze a jósorsa. Ugyanis konkrét káromkodásszámban mérhető, mennyire sikerült a gyártóknak jól eltalálniuk azt a pár furnért, csavart, imbuszkulcsot és pálcikaemberes folyamatábrát. Amikor aztán elfogynak a karcos szókapcsolatok, jön a szakember – és ha ő sem boldogul, a fogyasztóvédelem.

T.Cím!

Januárban rendeltünk egy íróasztalt, szakember próbálta összerakni, a mellékelt szerelési ábrán nem a megrendelt termék volt. Két hónapja azt követeli a szállító, hogy szereljük össze a terméket, fényképezzük le, ha tényleg más, akkor foglalkoznak velünk. 79 évesen már nem szórakoznék ezzel, amikor hozzáértő szemmel látható, hogy a prospektus szerinti íróasztal nem szerelhető össze a megküldöttből.

Márc.17.-én költöztünk az új lakcímünkre,azóta megy a szófosás/bocsánat, de kultúrált kifejezés erre nincs/

A szállító cég: Vigor Life kft.

Üdv:

Béla

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Béla!

Válaszunk röviden: A jótállási igényed egyértelmű bejelentése előrelépést hozhat, hiszen annak érvényesítésekor a vállalkozás számára a teljesítés vonatkozásában a jogszabály konkrét határidőket szab. Ezek figyelmen kívül hagyása fogyasztóvédelmi jogsértésnek minősül.

Elsősorban azt javasoljuk, hogy írásban jelentsd be a vállalkozás felé a jótállási igényedet, hiszen a termékre, ha annak vételára a 10 ezer Ft-ot eléri – ami feltehetően így van -, akkor kötelező jótállás vonatkozik a 151/2003. (IX. 22.) Korm.rendelet alapján. Azt kell tudni erről, hogy amennyiben a fogyasztó bejelenti a jótállási igényét, ám azt a vállalkozás nem szeretné teljesíteni, úgy nem a fogyasztónak, hanem a vállalkozásnak kell bizonyítania azt, hogy a termék nem szenved gyártási eredetű hibában, hiszen a jótállás teljes ideje alatt a vállalkozásé a bizonyítási teher. Amennyiben a hiba bejelentésétől számított 30 napon belül nem történik meg a termék javítása, és a vállalkozás szakértői véleménnyel sem bizonyítja, hogy a termék hibátlan, úgy 30 nap elteltével köteles a terméket további 8 napon belül cserélni, vagy a vételárát visszafizetni. Lényeges, hogy a termék visszaszállításának költsége a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a vállalkozást terheli.

Érdemes lenne tehát minderre írásban felhívni a vállalkozás figyelmét és jótállási igényedet egyértelműen bejelenteni. Amennyiben viszont a fentebb említett határidőket a vállalkozás nem tartja be, úgy hatósági bejelentésnek van helye, amit a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság) tehetsz meg. A hatósági eljárás azonban kizárólag a fogyasztóvédelmi jogsértések kivizsgálására és szankcionálására irányul, tehát az egyedi ügyed megoldása érdekében egy másik úton is célszerű elindulnod. Erre kínál jó lehetőséget a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárása, ami egy díjmentesen igénybe vehető fogyasztóvédelmi többletlehetőség. Az eljárás azt a célt szolgálja, hogy a felek a közöttük felmerült jogvitát hivatalos berkeken belül is megkísérelhessék rendezni, így érdemes egy próbát tenni vele, hiszen ingyenessége okán nem veszíthetsz vele, ellenben „nyerhetsz”.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi oldalon találsz bővebb információkat: www.bekeltetes.hu

Amennyiben az imént leírt opcióval nem élnél, inkább erőteljesebb eszközökhöz folyamodnál, akkor pedig a közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárás (díjköteles, amely díj a követelt összeg 3%-a, de minimum 8 ezer Ft) vagy egy polgári peres eljárás megindítása lehet a segítségedre.

Előbbi felől a következő linkre kattintva tájékozódhatsz: https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/FMH-es-annak-vegrehajtasa-FMHVH-az-eljarasrol.php

Érdemes lehet ezen eshetőségekre felhívni a vállalkozás figyelmét, mivel ösztönözhetik jótállási igényed mihamarabbi teljesítését.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok