Elázott a csomagom, és még nekem kell nyomtatványokkal vacakolni, hogy visszakapjam a pénzem?

Sokszor leírtuk már, hogy az online vásárlás egy csoda, de bizony, ha valami félremegy a folyamatban, akkor a távoli vásárlás kényelme – különösen az olyan extra rizikófaktorok miatt, mint például a fizetés előtt nem kézbe fogott áru, vagy közbeiktatott szereplőként a futárcég – azonnal igazi átokká változik, hiszen jellemzően nincs hova visszavinni a terméket, jön az idegörlő levelezés, postán visszaküldés és a pénzvisszatérítés várása. Persze azért egyáltalán nem reménytelen ezt is könnyedén intézni, ha gondosan választunk webshopot, és ismerjük a jogainkat.

Hello!

Szeretném megtudni, hogy milyen lehetőségeim vannak abban az esetben,ha az Alza.hu-ról rendelt terméket azért nem kaptam meg, mert a szállító Express One cégnél elázott a csomag? Az áruház azt írta, hogy formanyomtatványukon kérjem vissza a kifizetett pénzem. De én úgy érzem, hogy az alapból visszajárna, és ha rosszul választották meg a szállítót, akkor miért engem terhel a pénzem visszakérése is, az miért nem automatikus!?

Üdvözlöm!

Folytatódik a teleregény. Ma eljutottunk odáig, hogy kb. 6-7 email és 2 SMS váltás után -ebben 2 nyilatkozat a részemről az elállásról- kifizetnék a termék árát, de nem tudják, hogy hová!? Csak ma kb. nettó 1 órát foglalkoztam ezzel, 2 emberrel leveleztem különböző email címekről, meg valakivel SMS-eztem. (Részükről aláírás nélkül) Kicsit az az érzésem, hogy kifárasztás a cél. Szóval az általam megelőlegezett, de nem használt szállítás díját nem tervezik kifizetni. Másik nézőpontból: én fizetem azt a szállítást, amiben eláztatták azt a csomagot, amit végül nem kaptam meg. Megpanaszoltam. Gondolom a hétvégén nem kapok választ…

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

Válaszunk röviden: A nyilatkoztatási eljárásban kivetnivalót nem találunk, azonban a visszafizetés összege kapcsán a vállalkozás nem jó úton jár.

 

Álláspontunk szerint a fogyasztó nyilatkoztatása adminisztrációs szempontból fontos a vállalkozásnak, illetve ebből derül ki az is, hogy a kiszállítás folyamán felmerült akadály ismeretében milyen igénnyel szeretne élni a fogyasztó. Az egyik lehetőség ugyanis az, hogy továbbra is kéred a szerződés teljesítését, azaz, hogy a megvásárolt terméket (természetesen nem az elázott terméket) küldje meg a vállalkozás, vagy a körülmények ismeretében mondhatod azt, hogy ezzel a lehetőséggel nem élnél, már nem szeretnéd megkapni a terméket, ezért inkább az ellenérték visszatérítését kéred. A nyilatkozat lényegében egyszerűsíti a folyamatot, számos félreértési lehetőséget kizár. Az a körülmény tehát, hogy nyilatkozatot/nyilatkozatokat kell tenned a vállalkozásnak a szerződés sorsáról, véleményünk szerint nem tekinthető jogszerűtlen gyakorlatnak. Az, hogy megkapd a terméket vagy a pénzed a te érdeked, ezért a nyilatkoztatást tekintsd egy szükséges kellemetlenségnek, ami aztán a javadra válik.

Üzeneted azon pontja kapcsán azonban nem értünk egyet a vállalkozással, hogy a szállítási költséget nem hajlandó visszafizetni. Az elállás jogintézménye ugyanis a szerződéskötés előtt fennállt helyzetet hivatott helyreállítani, azaz elállás jog gyakorlása úgy hat a szerződésre, mintha azt meg sem kötöttük volna. Elállás esetén a felek kötelesek egymással elszámolni, ami esetedben azt jelenti, hogy a vállalkozás az általad ellenszolgáltatásként kifizetett teljes összeget -amiben természetesen a szállítási költség is benne foglaltatik –, köteles számodra visszafizetni.

Amennyiben a visszafizetés észszerű határidőn belül nem történik meg, esetleg a szállítási költség kapcsán nem sikerül megállapodni, úgy alternatív vitarendezési eljárást indíthatsz a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél, így megkísérelheted a jogvitát hivatalos mederbe terelve megoldani a vállalkozással. A békéltető eljárás a díjmentesen áll a fogyasztók rendelkezésére, többek között ezért is remek extra opció a hagyományos lehetőségekhez (fizetési meghagyás, polgári peres eljárás) képest.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben: https://bekeltetes.hu

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Fejlemény:

Köszönöm a gyors reakciót, és a segítséget! Megoldódott közben minden. Elfogadták az elállásom, és visszafizették a pénzt! Minden jót kívánok a további munkájukhoz!

Hozzászólok