Endúrós sztárok helyett testközelből a nagy semmi

Nem kell különösebb empátiával bírni ahhoz, hogy mélyen átélje az ember panaszosunk csalódását, aki felutazott Budapestre egy szupernek ígérkező rendezvény miatt, amiből aztán az lett, hogy állhatott először egy sorban, aztán egy másikban, majd mehetett haza, mert nem jó jegyet vett. Azért a nagy együttérzés mellett persze a tények a lényeg: megfelelően jelezték a jegyvásárló oldalon, hogy mire jogosít az a belépő vagy nem?

Tisztelt Címzett!

A probléma az lenne, hogy vettünk 2 jegyet a 2022.02.05 megrendezésre került Super Enduro Világbajnokság magyarországi állomására ami a budapesti Papp László sportarénában került megrendezésre. Vagyis egészen odaérkezésünkig azt hittük, hogy vettünk rá jegyet.

Az esemény honlapján a jegyvásárlásnál 2 opció volt: „Super Enduro GP of Hungary” illetve „Super Enduro GP of Hungary – Paddock jegy” közül lehetett választani. Ha az előbbire kattintottunk, utána ülőhelyet tudtunk választani, ezek nagy része kb 15- 20 ezer Ft-tól kezdődtek. Utóbbi (paddock jegy) egységesen 5000 Ft volt, annyi volt odaírva hogy helyfoglalás érkezés szerint történik, és semmi több. Ebből vettünk kettőt, azt gondoltuk bemehetünk vele a versenypálya területére csak éppen ülőhelyünk nem lesz. Mint a sporttal csak ismerkedők, úgy véltük ez éppen elég lesz elsőre.

Ennek ellenére odaérkezésünk után kivártunk a sort a bejáratnál, majd közölte a beléptető kapunál álló úr hogy nem mehetünk be mert nincsen belépőnk. Mutattam neki a kinyomtatott lapot, mely legtetején nagy, félkövér, hatalmas betűkkel rá volt írva hogy „ez az ön belépője. kérjük mutassa fel a bejáratnál”. De hiába.

Sokan jártunk így, az előttünk levő 2 ember is. Mindannyiunkat elküldtek a legszélső sorba, mondván ott foglalkoznak az ilyen esetekkel. Ott is kivártuk a sort, az ott álló úriember szintén elmondta hogy nem mehetünk be mert a paddock jeggyel nem lehet bemenni a versenyre, csak kiegészítésként szolgál. Megkérdeztem tőle, hogy nem teljesen értem hogy akkor miért nem a másik belépő jegy kiegészítéseként lehet csak megvenni? Mi értelme hogy lehetőségem van jegyeket venni amikkel nem tudok belépni? Vagy ezt miért nem tüntetik fel? Az oldalon egy szó nem esett ilyesmiről, így a kb 10000 Forintot kifizettem a semmire, hiszen csak akkor tudtunk volna belépni ha megveszem a kb 35-40000 Ft értékű másik jegyeket is.

A kérdésem az lenne, hogy arra tekintettel hogy semmiféle tájékoztatást nem adtak erről, nem lehet visszaigényelni a pénzt? Nem mi voltunk egyedül akik így jártak, félreálltunk és utánanéztünk ott helyben a dolognak, az alatt a 10 perc alatt még 2 kisebb csoportot legalább elküldött a kapus, ugyanezzel a problémával. Nem is Budapestiek vagyunk, csak ezért az eseményért mentünk fel, szóval eléggé meglepetésként ért a dolog, így gondoltam utánajárok hátha csak a belépőjegy árát vissza tudom igényelni valahogyan, mert nekem ez az egész azért kimeríti a vásárló megtévesztés fogalmát.

Az oldal ahol vettük a jegyet azt írja ők csak az eladással foglalkoznak, így az ő címüket tudom megadni, az email is tőlük jött amihez csatolva a jegy volt pdf-ben. Ez az eventim.hu Az egyik fileon még annyi van feltüntetve hogy a rendezvényszervező a Race4U Promotion kft. Több információm, pl email cím vagy telefonszám sajnos nincs róluk, csak a helységnév …

Nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

‘Panaszos Zsigmond’

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Zsigmond!

 

Válaszunk röviden: Sajnos egyértelműen kimondani nem tudjuk, hogy történt-e jogsértés, azonban egy hatósági bejelentés által erre könnyen fény derülhet.

Sajnos megtekinteni már nem tudjuk magát a jegyek megvásárlására szolgáló felületet, hiszen a rendezvény már megtartásra került. Az általad megnevezett eventim.hu oldalon azonban magánál az eseménynél (https://www.eventim.hu/hu/jegyek/superenduro-gp-of-hungary-budapest-papp-laszlo-sportarena-507392/event.html) a következő információkat találtuk:

„Paddockjegy: Testközelbe kerülhetsz a legnagyobb sztárokkal és megnézheted egyesek hogyan készülnek a döntő futamokra! Egyszeri belépésre jogosít a depo területére korlátozott időben! Limitált darabszámban elérhető! Kizárólag normál belépőjeggyel együtt érvényes!”

Emellett az általad küldött képeken, amelyeken a belépőjegyek szerepelnek, a következő szöveg is látható: „Csak belépőjeggyel együtt érvényes!”

Mindezek alapján azonban még nem foglalhatunk állást sem melletted, sem a vállalkozás mellett, ahhoz ugyanis magát a rendelési felületet látnunk kellene. Tekintettel viszont arra, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúja fennáll, hatósági bejelentés megtételére van lehetőséged a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság). A Főosztály rendelkezik jogkörrel a fogyasztóvédelmi jogsértések kivizsgálására és azok megállapítása esetén a szankcionálásra, tehát a bejelentésed nyomán tudomást szerezhetsz arról, hogy valóban jogsértő módon járt-e el a vállalkozás a fogyasztókkal szemben.

Amennyiben a vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat, nem tájékoztatott arról, hogy a „Paddock jegy” kategória csupán kiegészítő jegyként funkcionál, úgy a szerződést érvénytelenségére hivatkozva megtámadhatod, és követelheted a jegyek árának visszatérítését.

Ha közvetlenül a vállalkozással nem sikerül ez ügyben egyezségre jutni, akkor elsősorban a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását javasoljuk igénybe venni. Ez ugyanis egy ingyenes fogyasztóvédelmi többletlehetőség, ami hivatalos kereteken belül teszi lehetővé a jogvita rendezését. Veszíteni tehát nem tudsz vele, ellenben akár meg is oldódhat általa a vállalkozással szemben fennálló problémád.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi linkre kattintva találsz részletesebb információkat:

www.bekeltetes.hu

Mivel a számlán az eventim.hu-t üzemeltető Tex hungary Kft. szerepel, ezért álláspontunk szerint a szerződést vele kötötted, így igényérvényesítésre is vele szemben van lehetőséged.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok