“Ez nem a te dolgod, itt én döntöm el, kinek, mennyit kell fizetnie!”

Az ember arra számít, amikor egy szolgáltatóhoz fordul, hogy a szolgáltatás a megegyezés szerinti, minőségi és pontos lesz, a szolgáltató pedig szolgálatkész, együttműködő és udvarias. Az árak utólagos módosítgatása és az “Ez nem a te dolgod, itt én döntöm el, kinek, mennyit kell fizetnie!” mondattal súlyosbítása egész biztosan nem ezeknek az amúgy méltányolható fogyasztói elvárásoknak megfelelő események. Az ilyen szolgáltatók helyett bizony mondom néktek, érdemes másikat keresni.

Kedves Cím!

Azzal az észrevétellel – panasszal – fordulok önökhöz, ami egy adott szolgáltatással kapcsolatos, amely meglehetősen elvtelenül, és finoman fogalmazva sem etikusan viszonyul az ügyfelekhez. A Debrecen, István úton található ‘Kristály Autóápolási Szalon’ tevékenységével van észrevételeim. Arról van szó, hogy a szolgáltatás „vezetője” érdekes megközelítéssel, azaz jogtalanul szabja meg az árakat az adott jármű(vek) takarítását követően, az ügyfeleknek.

Többszöri észrevételem részletei a következők:

Nem csak nálam fordult már elő az, hogy a jármű „túlzottan koszos” állapotára hivatkozva úgy állapítja meg a vállalkozás, és fizettet az ügyfelekkel, hogy azt sehol nem tűntette fel, mert bár a szolgáltatás árai a falon fent vannak, viszont arra vonatkozóan semmiféle információ nincs, hogy ha feláras, akkor annak mennyi a mértéke, és mire vonatkozik. Amikor pedig ezt szóvá tettem, akkor lekezelően azt a választ kaptam a szolgáltatást nyújtó vállalkozótól, hogy: „ez nem a te dolgod, itt én döntöm el, én ítélem meg, hogy kinek, mennyit kell fizetnie annak mértékében, hogy az autója milyen szinten koszos…”

Ennek a kivizsgálását kérném önöktől, mert azt hiszem, hogy a fönti szemlélet igen nonszensz, és ízléstelen, az oda betérő vásárlókkal szemben.

Maradok tisztelettel;

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

Válaszunk röviden: A fogyasztói jogviszonyban alapvető követelmény, hogy a fogyasztó már a szolgáltatás megrendelése előtt tudja, ki tudja számolni, hogy mennyi lesz a díj. A te esetedben is jogod volt/van tudni előre, hogy az autóápolási szolgáltatás végül mennyibe fog kerülni.

Amikor a fogyasztó azonos szolgáltatás végző vállalkozások között dönt, akkor egy rendkívül fontos, és befolyásoló tényező a szolgáltatás ára, éppen ezért szabályozza a jogalkotó azt, hogy hogyan kell a szolgáltatás díját feltüntetni, és ez a szabályozás az autóápolással foglalkozó vállalkozóra is érvényes. A jogszabályok egyértelműen meghatározzák az ár és szolgáltatás díjának feltüntetésének szabályait, A fogyasztót írásban tájékoztatni kell a szolgáltatás díjáról. A szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.
Tehát a fogyasztót még a szolgáltatás megrendelése előtt pontosan, írásban tájékoztatni kell a díjról.
Természetesen vannak olyan szolgáltatások is, ide tartozhatnak akár az autóápolási szolgáltatások is, ahol bizonyos körülmények, pl. az autó szennyezettsége, miatt nem lehet előre teljesen pontosan megállapítani, hogy mennyi lesz a szolgáltatás díja. Azonban az ilyen helyzetekre is van szabályos vállalkozói magatartás:
Ha a vállalkozás előre nem tudja pontosan meghatározni a díját, akkor a szolgáltatás díja kiszámításának módjáról a szolgáltatás nyújtásának helyén a fogyasztó számára könnyen hozzáférhető árjegyzéken kell tájékoztatást adni. Ha a vállalkozás valamely termék forgalmazásával közvetlen összefüggésben nyújtott szolgáltatásáért külön díjat számít fel, a külön díjat a termék árának feltüntetésére vonatkozó szabályok szerint, az érintett termék árával együtt (ugyanazon árkiíráson vagy árjegyzéken) kell feltüntetni.

Jelen ügyedben, ha a szolgáltatás díjának kiszámítási módja nem volt feltüntetve, erről előzetes tájékoztatást semmilyen módon nem kaptál, akkor úgy tűnik a vállalkozás jogszabálysértő módon járt el, és emiatt bejelentéssel élhetsz a Kormányhivatalokban működő Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, a hatóság bejelentésed hatására kivizsgálja az ügyet, és ha jogsértést állapít meg szankcionálja is.

Üdvözlettel: FOME

Hozzászólok