Fontos tudni: attól, hogy nincs pénz a bankszámlán, díjak még terhelhetik!

Régi megfigyelésünk, hogy bankügyekben nem lehet elég körültekintő az ember. A pénzintézetek pénzből és pénzhez, pénzügyekhez kapcsolódó szolgáltatásokból élnek, nem felejtenek, csak úgy, nem engednek el tartozást, és ha a behajtóé lesz a követeléseik egy része, az bizony akkor is több, mint a semmi, szóval végig fognak menni szép lassan az összes úton, ami a pénzükhöz vezet.

Üdvözletem!

Több mint 10 éve a CIB banknál nyitottam egy deviza számlát mely azt a célt szolgálta volna,hogy a külföldön végzett munkám után a bért oda utalják! Ez sajnálatosan nem teljesült semmilyen formában. Pár hónappal később bementem a bankfiókhoz ennek a számlának a lezárása céljából mire azt a tényt közölték velem,hogy már nem él a számla mert azt megszüntették! Arra a kérdésemre,hogy van e ezzel kapcsolatban bármilyen kötelezettségem az a válasz érkezett,hogy nincs semmi! Sajnos erről semmilyen írásbeli igazolással nem rendelkezem és egy árva felszólítást sem kaptam a bank felől!

Elsőnek tavaly keresett meg az Intrum zrt azzal,hogy a CIB által eladott  tartozásomat követeli amely 139417 Ft. Napokban szintén kaptam levelet tőlük! Gondolom,hogy a folyószámlát terhelhette valamennyi havi költség ami nem lehetett  akkora eget verő összeg amit ha kérnek ne rendeztem volna de most ezt nagyon sokallom és rettenetesen aljasnak tartom!

Érdekelne:Mit tehetek milyen lehetőség van igazam bizonyítására? Önök szerint elévült e ez a követelés?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel;

Miklós

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda tanácsa:

Kedves Miklós!

 

Válaszunk röviden: Feltételezzük, hogy a követelés elévült, tehát jogi úton a teljesítés nem kikényszeríthető, ám ez nem azt jelenti, hogy a tartozásod megszűnt.

A  devizaszámla-vezetéséhez kapcsolódó panaszodra pontosabb adatok hiányában az alábbi információkat tudjuk nyújtani:

A jelenleg hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 2014. március 15-én lépett hatályba, a leírásod alapján azt feltételezzük, hogy 2014. március 15-e után keletkezhetett a követelés, így a követelés elévülése tekintetében is már ezeket a szabályokat kell alkalmazni.

A pénzügyi követelések elévülési ideje 5 év, melyet több cselekmény megszakíthat pl. a tartozásnak a részedről történő elismerése, a szerződés megegyezéssel történő módosítása és az egyezségkötés, a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, és jogerős érdemi határozat. A leírtak alapján ilyen cselekmény nem történt, így valószínűsíthető, hogy az 5 év elévülési idő megszakítás nélkül végigment. Így célszerű lehet elévülésre hivatkozni a követeléskezelő felé (Intrum Zrt.), fontos, hogy az elévülésre neked kell hivatkozni!

Azonban, ha a követelés még 2014. március 15. előtt keletkezett, akkor a régi Ptk. szabályait kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az engedményezés, vagy írásbeli felszólítás is megszakítja az 5 éves elévülési időt, így onnantól mindig újra indul az elévülési idő. Tehát, amennyiben nem tartózkodtál a bank által ismert címen, és nem jelentetted be a megváltozott elérhetőséget, és kétszer kiküldték ezeket a leveleket a régi címre, akkor átvettnek minősül a régi Ptk. szerint, ami megszakítja az elévülést. De ezeket mind tudniuk kell dokumentálni, csak akkor jogszerű.

Fontos tudni, hogy az elévülés nem jelenti azt, hogy megszűnik a tartozás, csak azt jelenti, hogy bírósági, jogi úton nem érvényesíthető, az önkéntes teljesítés követelhető.

Javasoljuk, hogy fordulj a követeléskezelőhöz írásbeli panasszal (erre kötelesek 30 napon belül válaszolni), egyrészt jelentsd be az elévülést, másrészt írd le, hogy nem tudod elfogadni ezt a tartozás összeget, mivel szándékodban volt megszüntetni a számlát, csak a CIB BANK Zrt. nem tette ezt lehetővé, mert nem volt ekkor már náluk a tartozás, de nem erről tájékoztattak, hanem csak azt közölték, hogy nincs semmilyen tartozásod. Amennyiben van dokumentumod arról, hogy személyesen jártál el, akkor csatold, és kérd, hogy azzal az időponttal szüntessék meg a tartozást, az addig felhalmozódott összeget befizeted részükre (ha nem évült el), a többit töröljék. Amennyiben nem adják meg ezt az engedményt, küldjenek tételes, részletes kimutatást a tartozásról.

Panaszod elutasítása esetén a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatsz.  Az alábbi linkre kattintva részletes információkat kap az eljárásról: https://www.mnb.hu/bekeltetes/ Ebben az alternatív vitarendezés kezdeményezésben tudunk segíteni, illetve amennyiben szükségesnek tartod a hozzád legközelebbi PNTI Iroda a panaszlevél megírásában is segít. Irodáink elérhetőségeit itt találod: http://penzugyifogyaszto.hu/

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

PNTI

Hozzászólok