Hiába, egy csilivili honlap sem garancia semmire!

Panaszosunk kicsit zaklatott stílusban írta meg az esetét, de feldúltsága érthető is. A Karlstein.hu, ahonnan vásárolt igazán meggyőző márkaoldalnak tűnik, koherens árucsoporttal (magyarul nincs a kerti traktortól az teniszcipőn át az usb-s ventillátorig minden), klassz termék- és oldaldizájnnal, logikus működéssel, sok infóval, Paypallel és utánvétes lehetőséggel, sőt, az árukeresős véleményeket nézve az ügyfélkezelése is egészen kíváló. Ehhez képest jön a becsapós termék, a nem visszajelzés, az olvasónk által putrinak aposztrofált visszáruhely, és csalódott vásárlók halomban egy másik oldalon. Nehéz ügy, de megpróbálunk azért tanácsot adni, ha már megtörtént a baj.

Tiszteletem!

Sajnos en is,mint karosult kell forduljak Onokhoz. Egy E-mailen helyesen kiszamlazott,altalam rendelt,utanvettel fizetett (105000 Ft) aru helyett teljesen mast kuldtek ki a reszemre. A ceg neve electro-star A futarszolgalatuk az express one, mindketten elutasito magatartast tanusitottak,miutan leirtam az esetemet. Az expess one abszolut levette a kezet az ugyrol es az ugyfelszolgalathoz iranyitott,akiket sem telefonon sem emailen tobbszori probalkozas utan elerni nem lehet. Utolag olvastam csak az ertekeleseket az electronic-star-rol, telis tele vannak altalauk megkarosult ugyfelekkel. Szivesen mellekelem Onoknek. En egy kalrstein mobilklima helyett egy osdi undorito velem feltetelezni hogy egyben teljesen hasznalhatatlan music box-ot kaptam,elvileg egyenesen Nemetorszagbol……… A magyarorszagi raktarhelyiseguknek-immar tobb karosulttal osszefogva- google maps alapjan egy putrit talaltunk. Szivesen mellekelek minden szukseges adatok a tovabbiakban az ugy a ceg hamis eljarasainak felgonygyolitesehez,a ceg bezarasahoz,egyebb ezzel jaro eljarasokhoz a megkarositasom kifizetese erdekeben,es hogy tobbe egyetlen fogyasztot ae verjenek at ilyen aljas es egyaltalan nem megengedett modon! Munkajukat es rugalmassagukat koszonom elore is. Mely Tisztelettel: …

Meg annyi hogy rosszul irtam egyik ceget.

Klarstein.hu ez a csalo weboldal aminek futarcege express one akik szinten simliznek,

Es electronic-star-ral karoltve teszik igy 3man

Electronic-star kuldte a szamlamat

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

 

Válaszunk röviden: Előbb a vállalkozás felszólítását javasoljuk, de, ha az sem adja meg a kellő löketet a vállalkozásnak, hogy a problémás szituációt helyrehozza, több mód is rendelkezésedre áll, amelyekkel rendezheted az ügyed.

 

 

Mindkét általad említett webáruházra rákerestünk és megnéztük az azokat üzemeltető vállalkozásokra vonatkozó információkat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a két webáruházat ugyanaz a német cég, a Chal-Tec GmbH működteti. Ez azért volt szükséges, mert nem értettük, hogyan jön a képbe két webáruház is, hogy miért az electronic-star.hu-tól kaptad a számlát, amikor a klarstein.hu-tól vásároltál. Ennek oka még mindig nem tiszta számunkra, továbbá úgy gondoljuk, hogy a vásárlás tényének bizonyítása is – ami a fogyasztó terhe – problémás lehet emiatt. Fókuszáljunk azonban a fő problémára, vagyis arra, hogy nem azt a terméket kaptad, amit megrendeltél és kifizettél, panaszodra pedig a vállalkozás nem reagál, habár többször is próbálkoztál a kapcsolatfelvétellel. Az alaphelyzet egy nem szerződésszerű teljesítés, mivelhogy a vállalkozás kiküldte a terméket, de közel sem azt, ami a köztetek létrejött adásvételi szerződés tárgyát képezi. Ennek nyomán kétféleképpen indulhatsz el: továbbra is követelheted a szerződésszerű teljesítést, vagyis az eredetileg megrendelt termék megküldését, vagy, amennyiben a szerződésszegés következtében a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeked megszűnt, elállhatsz a szerződéstől. Helyzeted azonban nem szerencsés abból a szempontból, hogy a vállalkozás hajlandóságot nem mutat a probléma orvoslását illetően, tulajdonképpen elérhetetlennek bizonyul. Éppen ezért, azaz a panaszkezelési, ügyfélszolgálati mechanizmus hiányának tapasztalása miatt, bejelentéssel élhetsz a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán, ami az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság hazánkban. Bejelentésed mellett viszont – annak ellenére, hogy mind ez idáig választ nem kaptál a vállalkozásnak küldött üzeneteidre -, írásban szólítsd fel az eredetileg megvásárolt termék megküldésére vagy a termék vételárának visszafizetésére, amelyre egy általad megfelelőnek ítélt, pár napos (pl. 8 nap) póthatáridőt is meghatározhatsz. Kétesélyes a dolog, a póthatáridőn belül akár meg is oldódhat az ügyed, de ellenkező esetben se csüggedj, hiszen vannak még lehetőségek arra, hogy megoldódjon a helyzeted.

Az első ilyen az alternatív vitarendezési eljárás, amit a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél indíthatsz meg, méghozzá díjmentesen, ezért anyagilag hátrányosan nem érinthet. Ugyanakkor egy hivatalos fórum, amely segíthet abban, hogy könnyedén rendeződjön a köztetek felmerült jogvita.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:

https://bekeltetes.hu

Válaszunk elején említettük mindazonáltal azt is, hogy egy német vállalkozástól vásároltál, ami itt, azaz az igénybe vehető lehetőségek tárházánál igazán fontos. Bár a Békéltető Testület is eljárhat uniós vállalkozásokkal szembeni fogyasztói jogvitákban, ám a magyarországi Európai fogyasztói központ kifejezetten az ilyen, vagyis a határon átnyúló fogyasztói ügyekre specializált szerv. A Központ tehát egy külföldi, de az Unióban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában vagy Izlandon székhellyel rendelkező vállalkozás esetében célravezetőbb lehet a Központhoz fordulni, meglehet, hogy hatékonyabb segítséget tud nyújtani.

A magyarországi Európai Központ elérhetőségeit és az egyéb lényeges információkat az alábbi linkre kattintva találod:

www.magyarefk.hu

Figyelembe véve azt, hogy nagyobb összeg forog kockán, számításba veheted akár a közjegyzőnél kezdeményezhető európai fizetési meghagyásos eljárást is, ami viszont az előbbi két opcióval ellentétben már díjköteles. A díjat közjegyző minden esetben egyedileg határozza meg.

Ha többet szeretnél tudni erről, úgy a következő honlapon találod a részleteket:

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/EUFMH.php

Legvégül pedig, ami a legtöbb jogvita esetén igénybe vehető, az a polgári peres eljárás. Ennél mérlegelni kell, hogy időigényes és költséges is lehet, de abban az esetben, ha a pereskedés mellet döntesz, javasoljuk, hogy kérd ügyvéd segítségét, aki megad minden szükséges információt, amit tudnod kell a továbbiakat illetően.

 

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok