Hibás kapuskesztyű cipős dobozban ajándék lekezelő válasszal

Bianka nem részletezte sajnos sem a vásárolt kapuskesztyű hibáját, sem a reklamációjára a cégtől érkező lekezelő választ, de ezek nélkül a részletek nélkül is kimondhatjuk: ez nem volt egy sikeres menet. Beletörődni azonban nem kell! A posztban szereplő szakértői tanácson túl ajánlom Bianka és persze minden olvasónk figyelmébe a Mintalevelek menünket, ahova a leggyakoribb fogyasztói esetekre tettünk fel sablon panaszleveleket. Jó kis mankó tud lenni a sikeres érdekérvényesítéshez, érdemes használni őket.

Jó napot kívánok.

Lenne önökhöz egy kérdésem.

Rendeltünk a fiamnak egy kapus kesztyűt.Rendeltünk már ettől a cégtől és mikor hibás lett a kesztyű kicserélték.Most már mikor megjött a kesztyű a csomagolás is furcsa volt(kinai papucs dobozában) mikor kibontottuk szembesültünk a kesztyün több hibával. Gyermekem írt a cégnek és lefotózta a hibákat.Jó néhány nap eltelt mire választ kaptunk és hát lekezelő volt a válasz.

Mit tehetünk ilyen esetben?Kérem segítsenek nekem:

Bianka

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Bianka!

Válaszunk röviden: A minőségi kifogás okán kellékszavatossági igényt érvényesíthettek, de akár az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása mellett is dönthettek.

Két úton indulhattok el a probléma rendezése kapcsán: az egyik, ha kellékszavatossági igénnyel éltek a termék hibája okán. Ekkor kérhetitek a termék javítását (ez esetben ez nem túl reális opció) vagy cseréjét, legvégső esetben pedig a vételár visszafizetését. Van azonban egy másik alternatíva is a probléma megoldására, mégpedig 45/2014. (II. 26.) Korm.rendelet szerinti indokolás nélküli elállási jog gyakorlása. Erről azt kell tudni, hogy a termék kézhezvételétől számított 14 naptári napon belül egy elállási nyilatkozat közlése (lehetőség szerint írásban) útján gyakorolható. Amennyiben az elállási nyilatkozat közlése megtörtént, egy ismételten csak 14 naptári napos határidő veszi kezdetét, amelyen belül nektek vissza kell küldenetek a terméket, a vállalkozásnak pedig vissza kell térítenie az ellenértéket (vételár + esetleges kiszállítási költség). A rendelet azonban kimondja, hogy a visszaküldés költsége alapvetően a fogyasztót terheli, hacsak azt a vállalkozás kifejezetten magára nem vállalja. Erről a vállalkozás Általános Szerződési Feltételei között érdemes lenne tájékozódni.

Amennyiben kellékszavatossági igényt szeretnétek érvényesíteni, akkor a visszaküldés költsége a vállalkozást terheli, és a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a hiba bejelentésétől számított 15 napon belül a javítást vagy a cserét elvégezze. Tekintve azonban, hogy egy törekvési időről van szó, önmagában annak az alapos okkal történő átlépése még nem tekinthető jogsértőnek, viszont, ha már a kétszerese is eltelik eredménytelenül, akkor a lakóhelyetek szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság) hatósági bejelentésnek van helye. Ugyanitt amiatt is bejelentést tehettek, ha az indokolás nélküli elállási jogot gyakoroltátok, de a vállalkozás a fentebb ismertetett határidőn belül az ellenértéket nem fizette vissza.

Amennyiben a vállalkozással a problémát rendezni nem sikerül, úgy a hatósági bejelentés mellett a (a hatósági bejelentés ugyanis csak a jogsértésre koncentrál, az egyedi jogvita megoldását nem érinti) célszerű megindítani a lakóhelyetek szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását, amely eljárás díjmentesen áll a fogyasztók rendelkezésére és célja az, hogy a jogvita hivatalos kereteken belül rendeződjön a felek között.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben: https://bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Fejlemény:

T. Panaszakadémia,

Köszönettel vettük levelüket, melyre a következőkről tudom Önöket tájékoztatni.  Először is bemásolom  a levelet, amit a vevő panaszára írtam.

kedves …,

 

Megnéztem a képeket.  Sajnos nem sokat látni belőlük, mert olyan nagyok.  File-ban kellett volna küldeni.  Legközelebb úgy kérjük.

A problémákról: az hogy cérnák lógnak belőle, az esztétikai gond, a funkciót nem befolyásolja. Le kell vágni ezeket.

Az ujjakon ill tényéren az anyag a használattól kophat/kopik, de ez nem gyártói minőségi hiba.

A tépőzárra sajnos nem tudok mit mondani. Igy nem szokott leszakadni. Nehéz megítélni, miért, hogyan szakadt le.

A raktáron lévő ugyanilyen típusú kesztyűkből megnéztünk néhányat, de azokon semmilyen hasonló hibát nem lehet felfedezni.  Annyit mindenképpen hozzátennék, hogy ez a típusú kesztyű a legvékonyabb anyagból van, a legolcsóbbak egyike a márkán belül. A neve is Superlight….  Csodát ettől nem lehet várni.

Tavaly július-augusztusban ugyanezt eljátszottuk már és akkor fenntartás nélkül küldtünk egy új kesztyűt, a reklamáltat sem kértük vissza. Ugyanezeket a hibákat írta annál a másik típusú kesztyűnél, ami egy kicsit furcsa.  Ne haragudjon, de nem fogunk minden alkalommal 2 kesztyűt küldeni egy helyett ismerve a HO márka minőségét, , amikor is alig van minőségi reklamációnk.  Ha nem tetszenek a kesztyűk, nem találja jónak őket, akkor nem kell rendelni a HO márkát. 

A levelemre válasz nem érkezett. Nem tudom, hogy miért lekezelő a válasz, csak az igazságot irtam le.  A témához annyit tudok hozzátenni, hogy az általunk képviselt HO kapuskesztyű márka a világon az egyik legjobb mind a választékot, mind a minőséget tekintve. A gyártó csak futball kapustermékekkel foglalkozik, minden ereje, tevékenysége, fejlesztési költsége erre irányul, ez azt hiszem garantálja  a jó minőséget. Tudni kell, hogy a kapuskesztyűk igen érzékeny és kritikus termékcsoport, nehéz a szakértőknek is megitélni, hogy az adott minőség mennyire megfelelő. Ahány ember, annyi szemlélet, hogy mi a jó minőség, mennyi ideig, milyen mértékben kell a kesztyűnek használhatónak lenni. Több mint 10 éve forgalmazzuk a márkát, vevői reklamációnk alig van, eddig még mindenkivel sikerült megegyeznünk bármilyen reklamáció ügyében. Ez nem könnyű, mert a vevő  pl. 10. 000,- Ft-ért mindent bevet, mi pedig a békesség kedvéért inkább elfogadjuk, mint sokáig problémáznánk, időnk sincs erre az összeg nagyságát tekintve.  Szakértőt sem érdemes igénybe venni, mert többe kerül, mint a reklamáció elfogadása.  A mostani esetben 10.990,- Ft a bruttó eladási összeg.

A webáruházakkal kapcsolatban általánosságban pedig annyit jegyeznék meg, hogy a most hatályos törvények gyakorlatilag mindig a vevőt /magánszemélyt/ védik, az ő jogait erősitik, amit meg is értek , gondolom ezek a törvények a nagy multi webáruházak ellen születnek, de a kisebb vállalkozásokra , mint mi, nem gondolnak. Számos webes rendelés esetében tapasztaljuk, hogy megrendel valamit a vevő, elküldjük és nem veszi át, vagy kibontás után minden ok nélkül visszaküldi.  Persze ezt megteheti.  Mi az első esetben még a fuvarköltséget is bukjuk, pedig semmiről sem tehetünk, a vevő át sem veszi az árut, a futár hozza vissza a mi költségünkön. Jobb eset a második, amikor legalább a postaköltséget , amit a futárcégnek kifizettünk/ nem veszitjük el. A vevőnek semmilyen fellőssége nincs, nem szankcionálható, mindenben neki van igaza. Ma már külön nyilvántartást vezetünk a „rossz vevőkről” akik ezt többször megtették, hogy többet ne küldjük nekik árut. Szerintem azt Önök is érzik, ha ezzel foglalkoznak, hogy itt ebben a kérdésben a hatályos szabályozás nem igazán megfelelő.

 

Összegzésképpen: természetesen nem akarunk peres vagy hasonló vitát, az egész nem ér annyit, hiszen ha igazunk van, ha nem, sem időnk, sem pénzünk nincs az ilyenekre.

Válaszunk publikálásához hozzájárulunk.

Várom válaszukat, az ügy mielőbbi rendezése érdekében.

Üdv,

Mercz Zoltán

ügyvezető/manager

Legenda Hungary Kft

/LEGEA, GIVOVA, ERREA, JOMA, HOSOCCER és PAFFEN márkaképviselet/

Mobil: +36 30 546 1301

mercz.zoltan@legendasport.hu,

www.legendasport.hu,  www.givova.hu,  www.hosoccer.hu

Hozzászólok