Hol a jótállási jegy?

Zalán kicsit elbizonytalanodott, hogy kell-e kapnia jótállási jegyet, elláttuk hát, néhány tanáccsal:

Kedves Fogyasztóvédők!

Pár napja vásároltam egy kamerás megfigyelőrendszert. Egy másik cég jön hozzám napokon belül és szakszerűen felszereli beüzemeli a rendszert, emiatt is elkezdtem jobban megnézni, előkészíteni a kamerarendszert, ekkor keresni kezdtem a jótállási jegyet, de nem találom sehol. Tudom, hogy ez most nem életbevágó hiány, de ha bármi gond lenne szükségem lesz rá. Én úgy gondolom, hogy kellett volna kapnom. Jól gondolom? ha nem, akkor nem reklamálok feleslegesen. Ja, a rendszer 89 ezer fornt volt.

Köszönöm előre is, Zalán

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Zalán!

Jól gondolja, hogy kötelező a jótállási jegy. Ugyanis a 151/2003. Korm. rendelet 1. mellékletének 31. pontja szerint a 10 000 forintot elérő eladási árú kamerás megfigyelőrendszer  kötelező jótállás alá tartozik. Ugyanez a jogszabály írja elő azt is, hogy a 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év a kötelező jótállás, és a vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet igazolható módon a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát.

Tehát jótállási jegyet mindenképpen kellett volna, hogy kapjon. Azonban 2021. január 1-je óta fontos változás, hogy már nemcsak papír alapú jótállási jegyet alkalmazhat a vállalkozás, hanem elektronikus úton is, illetve elektronikusan átadott számla jótállási jegyként is funkcionálhat, ha az megfelel a jótállás szabályainak. Szóval, érdemes megnézni, hogy nem-e kapta a jótállási jegyet elektronikus formában. Ha semmilyen formában nem kapta meg a jótállási jegyet, akkor érdemes mindenképpen jelezni a vállalkozásnak, hogy pótolhassák.

Jó tudni, hogy a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. De ha már ilyen hamar kiderült a hiányosság, akkor jó azt még most jelezni a vállalkozás felé.

Amúgy a jótállási jegy elmaradása fogyasztóvédelmi jogszabály sértés, így akár Fogyasztóvédelmi Hatóságnál való bejelentésnek is helye lehet.

Bízunk benne, hogy segíthettünk!

 

Üdvözlettel:

a FOME csapat

Hozzászólok