Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó!

Sajnos itthon nem jellemző, hogy a kereskedők hosszú távon gondolkodva keresnék a vevők kegyeit. Pedig egy reklamáló vásárlót egy életre magához köthet egy cég, ha empatikusan, nagylelkűen kezeli a problémáját. Például fájdalomdíjként ajándékba ad egy kupont. Persze az sem árt, ha a felajánlás nem csak elméleti marad. Kivéve, ha a panaszkezeléssel örökre elkergetni szándékoznak az illető vevőt, mert arra tökéletes egy ilyen csalódás.

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni. Az egyik internetes oldalról rendeltem még régebben egy terméket. Ennek a bokacsizmának a talpa levált. De egyeztetve a Céggel visszaküldtem (mert a garanciába még pont bele esett) ez év január 31. napjával. Ennek feladási szelvényét mellékeltem e-mailben, majd a visszautaláshoz szükséges dokumentumokat és minden mást a Cég kérésére megküldtem nekik.

Az egyik e-mailjükben ígértek nekem egy 50%-os kupont is. Ami időközben kiderült részükről tévedés volt. Rosszul kommunikálták le elmondásuk szerint felém a dolgokat. Ígérték, hogy felülvizsgálják ezt a tévedést is, illetve visszakapom a pénzem. Ez a mai napig nem történt meg. Pedig több levelezést is folytattam feléjük. Volt olyan is, hogy nem válaszoltak, eztán hívtam őket már kétszer is telefonon. Még a mai napig nem kaptam vissza a pénzem, se a kupont amit ígértek felül vizsgálnak.

Kérdésem az lenne, hogy az About You internetes oldalra is él a 14 napos visszafizetés? Segítséget szeretnék kérni, hogy én még mit tudok tenni, hogy a pénzemhez jussak? Továbbá a rossz kommunikációjuk miatt én a kuponra is számítok. Azt én igényelhetem?

Köszönöm ha válaszolnak!

További szép napot kívánok!

Tisztelettel

Éva

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Éva!

Válaszunk röviden: Az 50%-os kupon biztosítása megállapodás tárgya lehet a vállalkozás jogszabályi kötelezettségének teljesítése mellett, vagyis a kellékszavatossági igényed teljesítése az, amit biztosan követelhetsz.

Amennyiben a termék vásárlása óta 2 év még nem telt el, úgy annak hibája okán kellékszavatossági igényt érvényesíthettél. Amennyiben a vállalkozás jelezte feléd, hogy a vételár visszajár a termék hibája miatt, úgy azt javasoljuk, hogy írásban szólítsd fel a visszafizetés egy általad megfelelőnek ítélt, pár napos (pl. 8 nap) póthatáridőn belüli teljesítésére, hiszen alapvetően erre 15 napon belül törekednie kellett volna. Akkor azonban, ha a póthatáridőn belül sem kapod vissza a pénzed, tanácsunk, hogy fordulj a magyarországi Európai Fogyasztói Központhoz, amely szerv kifejezetten a határon átnyúló fogyasztói ügyekre specializálódott. Persze, ha szimpatikusabb, akkor a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását is megindíthatod, mivel a Testület is eljárhat az Unióban székhellyel rendelkező vállalkozások esetében. Tanácsunk ugyanakkor mégis az, hogy elsődlegesen a Központtal tégy egy próbát!

Ezen opciókról a következő honlapokon találsz részletesebb információkat:

www.magyarefk.hu

www.bekeltetes.hu

Annak kapcsán pedig, hogy a vállalkozás egy 50%-os kupont is ígért neked, sajnos konkrét állítást nem fogalmazhatunk meg, hiszen azt a jogszabályi kötelezettsége teljesítésén felül, önkéntesen biztosíthatja. Természetesen, ha felmerül benned a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúja, akkor a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság) lehetőséged van bejelentést tenni. Emellett pedig, bármely fentebb említett eljárás során az egyezség tárgyát képezheti a kupon.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok