Ígéret van, csak visszatérítés nincs

Mit tehetünk, ha a panaszrendezésben csak egy ígéretig és annak materializálódott másáig: egy pénzvisszafizetés számláig jutunk, amiből pénz csak nem akar lenni?

Tisztelt Címzett!

Segítséget szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban. A szóbanforgó cég kiállított 2 db pénzvisszafizetési számlát részemre, mindkettő fizetési határideje lejárt, de az összeget nem kaptam meg. Jelen esetben mi a teendő?

Köszönettel

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Arnold!

Elsősorban azt javasoljuk, hogy egy pár napos póthatáridő tűzésével szólítsd fel a vállalkozást az adott összeg visszafizetésére. Abban az esetben, ha a póthatáridő eredménytelenül telne el, a következő opciók állnak rendelkezésedre a pénzed visszaszerzését illetően:

A lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását kezdeményezheted, ami díjmentes és célja, hogy az adott jogvitát hivatalos kereteken belül, valamint békés módon rendezzék egymással a felek.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:

https://bekeltetes.hu

Ugyan, már a Békéltető Testület is eljár az Európai Unió tagállamaiban székhellyel rendelkező vállalkozások esetében, adott esetben azonban a magyarországi Európai Fogyasztói Központ is segítséget nyújthat. Akkor tehát, ha külföldi, de az Unióban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában vagy Izlandon székhellyel rendelkező vállalkozással állsz szemben, első körben azt javasoljuk, hogy kérd a Központ segítségét, hiszen kifejezetten a határon átnyúló fogyasztói jogvitákra specializált szervről van szó.

Erről a következő linkre kattintva találsz bővebb információkat:

https://www.magyarefk.hu/hu/

Legyen akár magyar, akár külföldi a vállalkozás, nagyobb összegek esetén a pénzed visszaszerzése céljából megfontolandó a közjegyző előtti fizetési meghagyásos, illetve európai fizetési meghagyásos eljárás is. Ezek viszont díjköteles eljárások, amely díj magyar vállalkozás esetén a követelt összeg 3%-át jelenti, de minimum 8 ezer Ft, míg külföldi székhellyel rendelkező vállalkozások vonatkozásában azt a közjegyző minden esetben egyedileg határozza meg.

Ezekről a következő honlapokon olvashatsz részletesebben:

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/FMH-es-annak-vegrehajtasa-FMHVH-az-eljarasrol.php

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/EUFMH.php

További lehetőséget nyújt az ügy rendezésére az online vitarendezési platform is, mely az alábbi linkre kattintva találsz meg:

https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=HU

Végül, természetesen a polgári peres eljárás megindításának lehetősége is nyitva áll előtted.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmedet arra, hogy az utóbb felsorolt lehetőségekkel csak abban az esetben élhetsz, ha a vállalkozás alapvető adatait, azaz legalább a nevét és székhelyét (EU-n belüli) ismered.

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok