„Ismerősnek vettem fel Provident hitelt, ami – hogy hogy nem – nem lett fizetve”

Mint a horrorfilmeknek a bokor mögül leskelődő kamera és az idegborzoló zene, olyan esszenciális része a providentes sztoriknak a hitelre szoruló ismerős, az elévülés, mint mentsvár és a gonosz Intrum. Miért gondolják az emberek, hogy hitelt felvenni oké, vissza nem fizetni oké, hitelezőként ezt megpróbálni behajtani nem oké?

Tisztelt Panaszakadémia!

Az én ügyem 2006-ra nyúlik vissza, amikor is ismerősnek vettem fel Provident hitelt, ami – hogy hogy nem – nem lett fizetve. Évekig nem történt semmi, aztán megpróbálták behajtani, de mivel külföldre költöztem, így az utolsó próbálkozásuk 2009-ben volt.

Ezután évekig semmilyen kommunikáció nem történt az oldalukról – amiről tudnék – de 2015-ben, amikor az ideiglenes címemet módosítottam, már megtalált az Intrum és megpróbálták behajtani. Az én olvasatomban már elévült a dolog így nem is zavartattam magam, egy évre rá végleg kijelentkeztem Magyarországról (2016). 2022-ben ideiglenes tartózkodási helyre be kellett jelentkeznem Magyarországra az okmányaim megújítása miatt és természetesen az Intrum újra megtalált.

Mit lehet tenni?

Fizessem ki és felejtsem el a dolgot?

Érdemes vitatkozni velük?

Jelenleg is külföldön élő magyar vagyok, de van Magyarországi tartózkodási helyem, bár sem ingó sem ingatlanom nincs (Magyarországon).

Válaszukat előre is köszönöm!

Géza

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda tanácsa:

Kedves Géza!

 

Válaszunk röviden: Amennyiben a követelés elévült, úgy természetesen hivatkozhatsz az elévülésre, azonban pusztán ez a körülmény a tartozást nem szünteti meg.

A rendelkezésünkre bocsátott részinformációk birtokában – az alábbiakat tudjuk tanácsolni:

Természetesen az elsődleges cél az, hogy pont legyen téve az ügy végére így 16 év után. Érdemes lenne egy elévülés megállapítása iránti kérelmet előterjeszteni az Intrum felé. Ennek az előzménye kellene lennie a részedről, hogy az ügyben releváns dokumentumokban megnézed, hogy a pénzkövetelésekre vonatkozó 5 év elévülési határidő valóban eltelt-e? Valóban volt-e olyan 5 éves időtartam a követelés érvényesítésének időszakában, mely szakadatlanul telt el, mindenféle olyan cselekmény és intézkedés nélkül, amely az elévülést félbeszakítja, s melynek folytán az elévülés azon cselekménytől újból elkezdődött. Ilyen megszakító cselekmény lehet a fizetési felszólítás, fizetési meghagyás közjegyző által stb. Ha ezeket végig nézted, akkor a követeléskezelőnek küldendő kérelemben meg lehet jelölni azt az utolsó cselekményt, melynek időpontjától állíthatod az elévülés kezdetét, azon 5 éven túli újabb intézkedésig, melynek időpontjában már a követelés elévülés folytán behajthatatlanná vált. Ha nem találtál semmilyen megszakító lépést a követeléskezelő részéről, akkor ezzel érvelve tudsz hivatkozni az elévülésre. Fontos tudni, hogy az elévülés nem jelenti azt, hogy esetleg nem jogos a követelés, és nem is válik semmissé a követelés, csupán azt, hogy a követelő nem tudja jogi úton érvényesíteni a követelését, és te erre hivatkozol is.

Másodsorban pedig az is az igazsághoz tartozik, hogy neked, mint Magyarországon jövedelemmel, munkabérrel, és egyéb vagyonnal sem rendelkező külföldön élő magyar állampolgárnak közel sem olyan fenyegető anyagilag és gazdaságilag egy elinduló, vagy folyamatban lévő végrehajtási eljárás, amennyiben valóban nincs és nem is lesz a későbbiekben sem visszatérési szándékod.

Az elévülés megállapítása iránti kérelem ügyében természetesen a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat áll a szíves rendelkezésedre, amennyiben részlet információk megállapításhoz szükséges dokumentumok a birtokodban vannak. Elérhetőségeinket az alábbi linkben olvashatod: http://penzugyifogyaszto.hu/

Üdvözlettel:
PNTI

Hozzászólok