Két hónap alatt kétszer meghibásodó vadiúj hűtő? Az igen!

Biztosan mindenki ismeri a viccet a hűtőbe ki-bepakolt elefántról és zsiráfról. Hát, szegény levélírónk négy lépésből is maximum csak az utalványát tudná mutogatni az elefántnak, mert bizony hűtője az nincsen, hiába örült neki október közepén! De most megmondjuk, mik a lehetőségei!

Az Extrém Digitáltól vásároltam egy Gorenje NRK6192AS4 hűtő és fagyasztó készüléket 124860 forint értékben október 16-án Decemberi hónapban 2 alkalommal hibásodott meg. A Gorenje visszaadja a vételárat kupon formájában. Ragaszkodhatok-e ugyanezen típushoz, ha más cégnél ez a készülék majd százezer forinttal drágább? Mik a jogaim ebben az esetben? Az Extrém Digitál megtagadhatja-e a készülék cseréjét ebben az esetben? Ugyanezen készülék kettőszázhúsz ezer forint a társult E Magnál. Kérhetem az azonos márkát és az azonos típust?

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

Válaszunk röviden: Csere esetén az eredeti termékkel megegyező termékre tarthatsz igényt, ha azonban a csere nem opció, a vételár visszafizetését kérheted.

Amennyiben a vállalkozás a terméket javítani nem tudja, úgy köteles a terméket cserélni (a csere jogi értelemben az eredetivel mindenben megegyező termékre vonatkozik), kivéve, ha az lehetetlen vagy aránytalan többletköltséget okozna a vállalkozás számára. Akkor tehát, ha az utóbbi két ok valamelyike alapján a vállalkozás megtagadja a csere iránti igényedet, köteles a vételárat visszafizetni. Ekkor nem vagy köteles elfogadni a kupon/ajándékutalvány formájában történő visszatérítést, hiszen magára a pénz visszafizetésére vagy jogosult. A kupon/ajándékutalvány formájában történő visszatérítés csak akkor tekinthető helytállónak, ha azt kifejezetten elfogadod a visszafizetésre való jogosultságodról való tájékoztatás ellenére, mint alternatív megoldást.

Abban az esetben viszont, ha közvetlenül a vállalkozással nem sikerül megoldani a problémás helyzetet, a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél alternatív vitarendezési eljárást kezdeményezhetsz. Ez egy teljesen díjmentesen igénybe vehető fogyasztóvédelmi többletlehetőség, ami azt a célt szolgálja, hogy a felek közötti jogvita hivatalos kereteken belül rendeződjön. Érdemes tehát adott esetben fontolóra venni, hiszen nem veszíthetsz vele semmit, azonban akár meg is oldódhat általa a problémád.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:

www.bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok