Kicsi cipő Romániából

Panni most már tudja, hogy szavatossági csere esetén az ezzel kapcsolatos szállítási költségek a kereskedőt terhelik. A vállalkozás vajon tudja? Reméljük ezentúl igen!

T. Cím!

Egy román cégtől OneFashionRoom vásároltam egy bokacsizmát, aminek a mérete nem megfelelő – kicsi lett – a nem szokványos, olasz méret miatt, amire elfelejtették a figyelmemet felhívni.

A csizmát rengeteg oda-vissza mailezés után sikeresen visszaküldtem az általuk jelentkezett futáron keresztül, amiért nem kellett fizetnem. Erre fel értesítenek, hogy – az 1750 forintos szállítási költségen kívül – csere esetében IS a dupla szállítási költség engem terhel, 3500Ft, ha nem cserélek, akkor ezen felül még a bankszámlámra is 2000 forinttal kevesebbet fognak visszautalni. Válaszomban megírtam, hogy nem vagyok hajlandó háromszoros szállítási költséget fizetni – az ő hibájuk következtében – és nem fogom átvenni a csomagot a futártól. Tegnap értesített a futár, hogy csomagom van, de mivel immár 3500 Ft-ot kellett volna fizetnem – nem vettem át! Kíváncsi leszek mennyit lopnak el a 18581Ft-ból, ha egyáltalán utalnak valamit?

Kérem szíves tanácsukat, mekkora esélyem van a vitában?

Panni

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Panni!

Amennyiben a hibás teljesítés okán kellékszavatossági igényt érvényesítettél (mivel a leírtak alapján cserében egyeztetek meg, emiatt úgy gondoljuk, nem a 14 napos elállási jogoddal éltél) úgy a hibás termék elszállításának és a visszaszállításának költsége a vállalkozás terhe a következő, Polgári Törvénykönyvben rögzített rendelkezés alapján:

6:166. § [Költségviselés]

(1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet terhelik.

Javasoljuk minderre felhívni a vállalkozás figyelmét írásban és kezdeményezni a probléma megoldását!
Akkor azonban, ha közvetlenül a vállalkozással nem sikerül rendezni az ügyet, célszerű lehet a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását megindítanod. Ez egy díjmentes fogyasztóvédelmi többletlehetőség, ami azt a célt szolgálja, hogy a felek közötti jogvita hivatalos kereteken belül rendeződjön.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi honlapon olvashatsz bővebben: www.bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk!

Üdvözlettel:

a FOME csapata

Hozzászólok