Kifizettem egy bútort, amit nem tudok sem használni, sem visszaküldeni!

Eléggé 22-es csapdájának tűnik a szabály, amivel sok online bolt próbálkozik, miszerint csak eredeti csomagolásban, bontatlan terméket vesznek vissza. Hiszen honnan tudhatnánk, hogy valami hiányos vagy működésképtelen, vagy csak nem jó a mérete, ha nem bonthatjuk ki? De nem kell megijedni, valójában nem eszik ilyen forrón a kását, csak tisztában kell lenni a jogainkkal!

Tisztelt Cím!

Vásároltam az EMAG-on egy konyhabútort. Összerakása során kiderült hogy a termék hiányos. Összerakhatatlan. Mivel a termék nem elemeként volt csomagolva, így minden dobozt ki kellett bontani. A hiányosságok ez után derültek ki.

A reklamációra, ami telefonon és írásban is megtörtént csak többszöri próbálkozásra reagáltak. Mivel a bútorból egy-két elem már össze lett rakva így nem lehet ezt már eredeti csomagolásban visszaküldeni. Tehát kifizettem egy bútort amit nem tudok sem használni, sem visszaküldeni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Tisztelettel

Dóra

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Dóra!

Válaszunk röviden: Az indokolás nélküli 14 napos elállási jog gyakorlásának nem lehet feltétele a termék eredeti csomagolásának megléte, kivéve persze azon termékeket, amelyek esetében csak bontatlan csomagolással gyakorolható ez a jog (pl. higiéniai termékek).

Amennyiben a termék kézhezvételétől számított 14 naptári nap még nem telt el, úgy közölheted indokolás nélküli elállási nyilatkozatodat a vállalkozással, tehát, elállhatsz a szerződéstől. A 45/2014. (II. 26.) Korm.rendelet ugyanis ezen elállási jog gyakorlásánál feltételként nem írja el az eredeti csomagolás meglétét, ezért, ha a határidőből még nem csúsztál ki és szeretnéd visszakapni a pénzedet, akkor írásban közölnöd kell a vállalkozás felé az elállási nyilatkozatodat. Az elállási nyilatkozat közlésétől számítva elindul egy ismételten csak 14 naptári napos határidő, amelyen belül neked a terméket kell visszaküldened (alapvetően a saját költségeden, hacsak azt a vállalkozás magára nem vállalja), a vállalkozásnak pedig az ellenértéket kell visszafizetnie. Ha utóbbi nem történik meg a vonatkozó határidőn belül, úgy fogyasztóvédelmi jogsértés okán hatósági bejelentésnek van helye, amit a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság) tehetsz meg.

Abban az esetben viszont, ha elsődlegesen nem az ellenértéket szeretnéd visszaszerezni, hanem inkább a termék hiányzó alkatrészeit szeretnéd megkapni, akkor jótállási igényedet érvényesítsd! Ez alapján elsősorban javítást (ez esetben ez a hiányzó alkatrészek megküldését jelenti) vagy cserét kérhetsz. Ha a hiba bejelentésétől számított 30 napon belül a javítás nem történik meg, akkor a vállalkozás köteles a terméket 8 napon belül cserélni, vagy ugyanezen határidőn belül a vételárat visszafizetni. A határidők elmulasztása esetén ugyancsak a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályánál van helye hatósági bejelentésnek.

Bármely úton is indulsz el (elállás vagy jótállás), ha közvetlenül a vállalkozással nem sikerül megoldani a felmerült problémát, úgy a hatósági bejelentés mellett javasoljuk, hogy indíts alternatív vitarendezési eljárást a vállalkozással szemben a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél. Ez díjmentesen kínál lehetőséget arra, hogy a jogvita hivatalos kereteken belül rendeződhessen közted és a vállalkozás között. Érdemes tehát élni vele, hiszen ingyenességére tekintettel nem veszíthetsz vele, ellenben könnyedén megoldódhat általa a probllémád.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról a következő honlapon olvashatsz bővebben:

www.bekeltetes.hu

Amennyiben az alternatív vitarendezés nem hozná meg a várt eredményt, akkor a klasszikus igényérvényesítési módozatokat is számításba veheted, azaz a közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárást, vagy a polgári peres eljárást.

Előbbiről az alábbi linkre kattintva találsz részletesebb információkat:

https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/FMH-es-annak-vegrehajtasa-FMHVH-az-eljarasrol.php

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakaémia csapata

Hozzászólok