Lehet egy konkrét szerelő évenkénti megbízása a jótállás záloga?

Olvasónk meglehetősen elnagyoltan fogalmaz, a sztorijában a klímát beszerelő szaki minden bizonnyal nem Józsit, hanem a márkaszervizt jelenti, de az biztos, az új készülékek beüzemelését sokszor nem mindegy ki végzi, és hogy minden készüléknek jót tesz a rendszeres karbantartás, mindig érdemes tehát képbe kerülni a szabályokkal és a garancia feltételeivel vásárláskor.

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok , hogy adott 1 klíma, tavaly lett beszerelve hivatalos minden, szóval akkori szerelőm azt mondta hogy csak akkor érvényes az 5 év garancia a készülékre, hogyha az éves karbantartást ő végzi , az éves tisztitást , persze ezt nem ingyen hanem 6000 ft , van e ilyen hogy csak tényleg így van garancia a készülékre, hogy aki berakta csak az tisztíthatja mert csak úgy van garancia ? És még pénzt is elkér .. számomra érdekes és fura … Köszönöm előre is a megtisztelő választ

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

Válaszunk röviden: A kötelező jótállás idejére nem, ám azon túl már szabható ilyen feltétel.

5 év garanciáról beszélsz, aminek csupán az első éve jogszabály által biztosított kötelező jótállás, mivel a terméket 2021. január 1. előtt vásároltad. Ennek időtartama alatt az eladó vállalkozás a jogszabályban rögzítetteken túl, extra feltételeket nem határozhat meg. Tehát a kötelező jótállási időtartamára nem írhatja elő a jótállás érvényességi feltételeként, hogy csak a vállalkozás alkalmazottai végezhetik az éves karbantartást. Azonban, ha a karbantartási tájékoztatóban szerepel, hogy évente szakemberrel szükséges átnézetni a légkondicionáló berendezést, -mert arra az átlag fogyasztó szakszerűen nem képes -, te viszont ezt elmulasztod és igazolni nem tudod a jótállási igényed érvényesítése során, akkor előfordulhat, hogy a javítás/csere nem lesz ingyenes, hiszen a Polgári Törvénykönyv a következőket mondja ki:

 

6:166. § [Költségviselés]

(2) Ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.

 

Ezt a jogalkotó ugyan a kellékszavatosságnál rögzíti, azonban eltérő rendelkezés hiányában ezt a jótállás esetében is alkalmazni kell.

 

Eddig az 5 évnek a kötelező jótállásos részéről beszéltünk, de említettük, hogy ez nem tölti ki a teljes 5 évet, tehát a kötelező jótállási idő elteltét követően, a maradék 4 évre úgynevezett szerződéses jótállás lép életbe. Erről azt kell tudni, hogy a vállalkozás önkéntesen vállalja, ezért eltérhet a kötelező jótállásra vonatkozó szabályozástól és sajátos feltételeket szabhat. A szerződéses jótállás időtartama alatt tehát szabadon mondhatja azt a vállalkozás, hogy csak akkor érvényes a jótállás, ha a termék éves karbantartását a saját szakembereivel végezteted el.

Összességében tehát nem arról van szó, hogy a légkondicionáló berendezés éves, szakértő általi átvizsgálásának követelménye nem szabályos, hanem arról, hogy a vállalkozás mikor szabhatja meg, hogy csak az általa végzett éves karbantartást fogadja el a karbantartási kötelezettséged teljesítéseként, ha a jótállási igényed érvényesítésére kerül a sor.

 

Mivel felmerül, hogy a vállalkozás minderről kissé félrevezetően tájékoztatja a fogyasztókat, bejelentést tehetsz az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál, vagyis a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán.

Akkor pedig, ha vállalkozás nem úgy jár el, ahogy arról fentebb tájékoztattunk, és közvetlenül egymással nem sikerül megállapodásra jutnotok, akkor javasoljuk, hogy kezdeményezz alternatív vitarendezési eljárást a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél. Ezt teljesen díjmentesen veheted igénybe annak érdekében, hogy hivatalos kereteken belül rendeződhessen a jogvita.

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról és annak megindításáról a következő linkre kattintva olvashatsz bővebben:

www.bekeltetes.hu

 

Ugyanakkor, ha a békéltetés sikertelenséggel zárul, esetleg csak szimplán erőteljesebben lépnél fel a vállalkozással szemben, akkor a polgári peres eljárás megindításának lehetősége is nyitva áll előtted.

 

 

Végül szeretnénk kitérni leveled azon részletére, hogy a saját szerelődről beszélsz a jótállás kapcsán. Fontos ugyanis, hogy a termékre vonatkozó kötelező jótállás az eladó vállalkozást terheli, ezért az ezen alapuló igényedet kizárólag vele szemben érvényesítheted. Ha a szerelőd nem az eladó vállalkozáshoz tartozik, akkor pedig a termékre vonatkozó szerződéses jótálláshoz sincs köze, tehát irreleváns a tájékoztatása.

 

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok