Low-end konzol más fajta extrákkal

Különböző alsókategóriás hordozható játékkonzolokat már kaphatunk húszezer forintért, igaz, jó eséllyel csak régebbi, egyszerűbb játékokat fogunk találni rajtuk. Ezzel együtt az orvosnál a sorállást simán ki lehet bekkelni velük. Az viszont jó tudni, hogy ezeknél a gépeknél sem oké, ha például nem jön számla velük, kevesebb vagy más a játék, mint amit a leírása ígért, vagy mondjuk nincs magyar nyelvű használati utasításuk, csak angol, pláne, ha még azt sem küldik el vele.

Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy a Holmibolt.hu internetes oldalról 2022. 03.03.-án rendeltünk egy x9 hordozható játékkonzolt aminek a termék leírásban 500 db játékot ígért a készülékbe,de csak 100 különböző játék van ami ismétlődik. Jeleztem a megadott email címre a kifogást,és azzal érveltek,hogy nem tüntették fel sehol,hogy a játékok különbözőek a készülékbe.Hiányzott még a dobozból az angol nyelvű használati utasítás és számlát sem kaptunk.Kértem a pénz visszafizetését, vásárló megtévesztése miatt,de csak az elállást hajtogatják.Az elállás időből kicsúsztunk.

Szeretném megkérdezni mi a teendő ebben az esetben,hogy visszakapjuk a kifizetett összeget?

Üdvözlettel:

Regina

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Regina!

Válaszunk röviden: Ügyed maradéktalan rendezése érdekében a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a NAV-hoz és a Békéltető Testülethez is fordulhatsz.

Esetedben több okból is bejelentést tehetsz az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál, azaz a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályánál. Elsődlegesen amiatt, hogy a vállalkozás oldaláról felmerül a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúja, hiszen a termék leírásánál megtévesztő információkat közöl. Emellett a magyar nyelvű használati és kezelési útmutató átadása is jogszabályi kötelezettsége a vállalkozásnak, hiszen a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény előírja, hogy:

  1. § (5) * A gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket. A használati és kezelési útmutatónak közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie.
  2. § (5) * Az importőr köteles biztosítani, hogy a termékhez mellékelt használati és kezelési útmutató a fogyasztók és más végfelhasználók számára magyar nyelvű, közérthető és egyértelmű legyen, valamint tartalmazza mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz. Amennyiben a gyártó nem mellékelte a termékhez az általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó európai uniós jogi aktus vagy az Európai Unió egyes termékek forgalmazásának feltételeit harmonizáló kötelező jogi aktusa rendelkezéseinek átültetése céljából elfogadott jogszabály által előírt tájékoztatásokat, az importőr köteles azt pótolni.
  3. § (3) Ha a gyártó a 8. § (5) bekezdésében vagy az importőr a 11. § (5) bekezdésében foglalt kötelezettségeinek nem tett eleget, akkor azt a forgalmazó köteles pótolni.

Akkor tehát, ha a vállalkozás a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót nem mellékeli a termékhez, hatósági bejelentésnek van helye. Amiatt pedig, hogy a vállalkozás a számlaadási kötelezettségét is elmulasztotta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál van lehetőséged közérdekű bejelentést tenni.

Azt azonban érdemes tudni, hogy az imént említett bejelentések nyomán kizárólag a jogsértések kerülnek kivizsgálásra, vagyis a konkrét ügyedet megoldani nem fogják. Éppen ezért, a bejelentések megtétele mellett javasoljuk, hogy indíts alternatív vitarendezési eljárást is, amit a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél kezdeményezhetsz díjmentesen! Ezen eljárásnak már kifejezetten az a célja, hogy hivatalos kereteken belül megoldódjon az érintett vállalkozással szemben fennálló problémád. Alapvetően ugyanis hibás teljesítésről van szó az esetedben, ami miatt kellékszavatossági vagy jótállási igényt érvényesíthetsz.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:

www.bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok