Maximált áras a tej, csak épp nem lehet kapni

Február 1-én t vezette be a kormány hét alapvető élelmiszerre az árstopot, vagyis rögzítette ezen termékek árát a tavaly október 15-ei szinten. Az intézkedések hatására nemcsak az olcsó cukor és csirke far-hát lett a hétköznapok része, hanem a limitált vásárlási mennyiség és a készlethiány is. Utóbbi ugyan a rendelet szerint nem fordulhatna elő, valójában azonban teljesen természetesen folyománya a korlátozásnak. Kérdés, hogy mit tehet a vásárló, ha hiába keresi az olcsó terméket a polcon.

Kalocsán hetek óta nem lehet árstopos tejet kapni! Kihez lehet fordulni? Köszönöm válaszát!

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Zalán!

Válaszunk röviden: Hatósági bejelentéssel élhetsz, ha a jogszabály által előírt mennyiséget az árstoppal érintett termékekből nem szolgáltatja az adott vállalkozás.

A vonatkozó jogszabály, azaz a 6/2022. (I. 14.) Korm.rendelet a következő, panaszod kapcsán releváns rendelkezéseket rögzíti:

2. § (1) A kereskedő az 1. melléklet szerinti, 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles.

3. § (2) Ha a hatóság az 1. és 2. § szerinti kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. §-ától és az Ártörvény 16. §-ától eltérően

a) 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy

b) ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

A hivatkozott rendelkezések alapján tehát, ha azt gyanítod, hogy az adott vállalkozás nem szolgáltatja naponta legalább a hét adott napjára eső, 2021-es átlagos napi mennyiséget, úgy bejelentést tehetsz az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál, azaz a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályánál, hogy az ügy kivizsgálásra kerüljön. Jogsértés megállapítása esetén a hatóság kiszabja a megfelelő szankciókat, ösztönözve ezzel a jövőbeli jogkövető magatartást az adott vállalkozás, illetőleg vállalkozások részéről.

A hatósággal akár telefonon, akár e-mailben felveheted a kapcsolatot, akkor azonban, ha rendelkezel ügyfélkapuval, a bejelentésedet azon keresztül is megteheted ( https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=61bf1c56-3705-4710-8d3d-8cfcdc972e26 ).

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólások

  1. Vilicsné

    Köszönöm a tájékoztatást

  2. Bogdánnè komor Nóra

    Egyáltalán nincs kristály cukor a helyi ksb csemegèbe sem a többi boltokba.Kállósemjènbe.Azt mondják van a raktárba de 640 ft ert tudja onnat kihozni,ha kérem.

Hozzászólok