Megbecsült ügyfél meg előminősítés meg jogosultság, mi?

Levélírónk rendkívül fegyelmezett panaszosnak tűnik. Semmi anyázás, semmi nagybetű, semmi indulatoskodás, csak egy higgadtan megfogalmazott, tényszerű kérdés a csalódás kapcsán, ami azért érte, mert elhitte a banknak, hogy az előminősítése alapján bizonyos dologra jogosultnak találták. Lehet tippelni, hogy így volt-e.

Tisztelt Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete!

Állásfoglalásukat / javaslatot szeretnék kérni, az alábbi üggyel kapcsolatban.
Fogyasztóvédelmi eljárás kezdeményezését fontolgatom, de amennyiben ez Magyarországon, elfogadott kereskedelmi gyakorlatnak minősül és csak az én jó érzésemet sérti, nem teszem meg.

Sért-e valamely fogyasztóvédelmi törvényt?
Ha egy adott pénzintézet egy névre szóló ajánlatot küldött irásban, amelyben szerepel, hogy már előminősített és jogosulttá váltam mint a bank megbecsült ügyfele 1.000.000 Ft kerettel rendelkező hitelkártyára.
Viszont, úgy hogy minden bírálati feltételnek megfeleltem az igénylés pillanatában, csak 460.000 Ft lett a keretem.

A szóban forgó pénzintézet az OTP Bank Nyrt.

További kérdés, kérés esetén készséggel állok rendelkezésükre.

Üdvözlettel,

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda tanácsa:

Kedves Panaszos!

Rövid válaszunk az, hogy a bank általad kifogásolt kereskedelmi gyakorlata nem sérti a hatályos fogyasztóvédelmi rendelkezéseket.

Minden bank köteles a termékei kondícióiról, azok előnyeiről, esetleges hátrányairól részletes tájékoztatást adni. Ezen jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettség alapján minden pénzügyi intézmény, így az OTP Bank is köteles meghatározott információkat közzé tenni, úgymint:

• az általános üzleti feltételeket is tartalmazó üzletszabályzatot

• az ügyfeleknek ajánlott pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződési feltételeket, kamatokat, szolgáltatási díjakat, egyéb költségeket.

Ezeket a fiókok ügyfélterében, hirdetmény formájában kell közzétenni.

Az OTP Bank a Lakossági Hitelkártya Üzletszabályzatban rendelkezik a hitelkártyával kapcsolatos eljárási szabályokról.

Az előszűrés alapján megküldött, névre szóló, de általános szövegű megkeresés csak egy lehetőség arra, hogy ha ezt a szolgáltatást igénybe kívánja venni, akkor a tényleges hitelbírálat alapján a bank konkrét ajánlatot tegyen.

A hitelbírálat eredményeként a bank 460 000 Ft hitelkeretet ajánlott. Ezzel az összeggel és ettől az időponttól állt be az ajánlati kötöttség. Te pedig eldöntheted, hogy elfogadod azt és szerződsz, vagy sem.

Ennek alapján kimondható, hogy az általad említett gyakorlat nem jogszabálysértő.

Bízunk benne, hogy sikerült megnyugtató és mindenre kiterjedő választ adnunk!

Üdvözlettel:

a PNTI csapata

Hozzászólok