Mennyi tejet vehetek egyszerre?

Csupán a címet olvasva, rögtön rávághatnánk, hogy amennyit szeretnék vagy amennyit a pénztárcám megenged vagy amennyit elbírok a szatyromban. Azonban manapság nemcsak ezek az opciók merülhetnek fel válaszként.

Üdv. Szeretném megkérdezni, szabályszerű-e,hogy az egyik üzletben az árcsökkentett árucikkekből csak korlátozott mennyiség vásárolható? Múlt héten vettem tejet,de a hatból egyet visszatartottak,mondván megint életbe léptek a korlátozások…???….viszont feltüntetve SEHOL nem volt. Köszönöm a választ,jó munkát, Ili

 

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete tanácsa:

Kedves Ili!

A kérdést célszerű  2 részre osztani,  egyrészt lehet-e mennyiségi korlátozást bevezetni, illetve hogy mit kell tenni, hogy nem megfelelően tüntetik fel.

Az 1. részre a helyes válasz, hogy általánosságban az üzletek azért nem alkalmaznak mennyiségi korlátozást, mert egyszerűen nincs rá szükségük, hiszen egyrészről mindig be tudnak szerezni annyit, hogy az eladott termékeket helyettesíteni tudják, illetve pótolni őket. Továbbá, ha 1-1 üzlet a környéken alkalmazná ezt (ami még akár tisztességtelen piaci magatartás is lehetne) azonkívül, akkor az emberek simán választhatnak egy olyan üzletet, aminél bármennyit vehet az illető az adott dologból. Viszont a boltok most azért vezetnek be mennyiségi korlátozást, hogy a kötelező akciók keretében minden fogyasztónak tudják biztosítani az adott terméket.

A 2. részre azt érdemes megemlíteni, hogy természetesen az üzleteknek fel kell tüntetniük, hogy mikor, milyen termékekre, meddig lép életbe ez a korlátozás. Viszont a korlátozásról az információkat bárhol feltüntethetik, ahol az emberek egyértelműen látják a tájékoztatókat (akár az Interneten keresztül), így amikor Ön tervez egy vásárlást érdemes az adott áruházlánc weboldalán is, hogy vannak e korlátozások. Ha nem talál sehol se tájékoztatót, akkor az minősülhet tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak, amit a lakóhelye szerinti illetékes Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi hatóságnál tud jelezni.

Bízunk benne, hogy a válaszunkkal a segítségére lehettünk!

Üdvözlettel
a Fome csapata

 

 

Hozzászólok