Milyen robotgép az, amelyik nem képes 2 tojásfehérjét felverni?

Mélyen együttérzek panaszosunkkal! Az ember azért vesz egy nagy, okos háztartási robotgépet sok pénzért, hogy az hosszú évekig közeli barátja, hűséges társa, hétköznapi problémáinak egyszemélyes megoldója legyen a konyhában. 1-2 tojás felverésénél hétköznapibb konyhai esetet pedig nem is tudok elképzelni. Az „ehhez a típushoz célszerű egy kézi mixert is tartani” tanácsot egy cég sem gondolhatja komolyan!

Tisztelt Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete!

Segítségüket kérem az alábbiakban leírt sérelmemmel kapcsolatba. Becsapva érzem magam a fogyasztók félrevezetése, a nem megfelelő tájékoztatás miatt. Panaszomat az alábbiakban szeretném röviden részletezni.

2021. november 15-én vásároltam a Dunakeszi Auchan áruházban egy 1200 W-os Electrolux E5KM-1-45W típusú dagasztógépet, (további adatai a gépre vonatkozóan: tipus: HA3481E, Model: E5KM1-4SWB, PNC: 910 003 652,  Seriel number: 123 000 97) 99 990.- Ft értékben. Számomra megterhelő volt az ára, de évek óta dédelgetett álmom volt egy ilyesmi, minden igényt kielégítő dagasztógép vásárlása.

Csalódásom a gép használata során derült ki, sajnos meghaladva a vásárlást követő 3 napot, így nem tudtam az elállási jogomat érvényesíteni. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a gép 1 és 2 tojásfehérjét nem tud felverni a habverőfej használatával. Az A/5-ös méretü „Felhasználói kézikönyv”-ben (könyvnek cseppet sem nevezhető) nem egész másfél oldalas magyar nyelvű tájékoztató részében erre utalás nincs. Ez ügyben 2022.01.16-án levélben felvettem a kapcsolatot az Electrolux  ügyfélszolgálatával.

Többszöri levélváltás után írta le az Electrolux szervizmérnöke  a géppel kapcsolatos tudnivalókat, a minimum és maximum kapacitást. Tájékoztatott, hogy ez a gép csak nagyobb mennyiséggel tud megfelelően dolgozni, így 1 és 2 tojásfehérjét nem képes habbá felverni. „Jó tanácsként” javasolta, hogy ehhez a típushoz célszerű egy kézi mixert is tartani.

Ha korrekt lenne a „Felhasználói kézikönyv” magyar nyelvű leírása, és a megfelelő tájékoztatást tartalmazta volna, miszerint ez a típusú dagasztógép csak nagyobb mennyiségek elkészítésére alkalmas- akkor nem ezt a típusú dagasztógépet vásárolom meg. Kértem a lehetőséget az Electrolux-tól, hogy szeretném a gépet kicserélni egy olyan típusra ami mellé nem szükséges egy kézi mixer, akár ráfizetéssel is, de erre vonatkozóan nem kaptam semmiféle választ.

Kérem Önök segítségét, hogy mit tehetek ebben az esetben.

Várom mielőbbi szíves válaszukat. Tisztelettel:

Anna

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Anna!

 

Válaszunk röviden: Álláspontunk szerint hibás teljesítés okán jótállási igény érvényesítésére nyílik lehetőséged.

 

Figyelembe véve azt, hogy egy olyan termékről van szó, amely átlag konyhai használatra megvásárolható, a gyártó azon nem tünteti fel, hogy egy professzionális, üzemi felhasználásra szánt termék, ezért álláspontunk az, hogy a terméknek lényeges jellemzője a minimális kapacitás, illetőleg azon minimum mennyiség, amelyet a termék még rendeltetésszerűen kezelni tud. Az erre vonatkozó információk álláspontunk szerint tehát olyan lényeges vonásai a terméknek, amelyek befolyásolhatják a fogyasztó ügyleti döntésének meghozatalát, így erről tájékoztatással kell szolgálnia az érintett vállalkozásnak. Mivel az esetedben megnevezett terméknél ez hiányzik, felmerül a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúja, amire hivatkozva hatósági bejelentést eszközölhetsz a lakóhelyed szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályánál (elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság).

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a termék nem alkalmas egy átlag háztartásbeli használatra – amit az átlag fogyasztó joggal elvárhat a terméktől azon tájékoztatás hiányában, hogy a termék csupán nagyobb mennyiségek feldolgozására alkalmas – véleményünk szerint hibás teljesítésről van szó, hiszen a termék nem alkalmas a rendeltetése szerinti célra. A hibás teljesítés nyomán lehetőséged van jótállási igényt érvényesíteni, ami alapján elállhatsz a szerződéstől és követelheted a vételár visszafizetését. Esetedben ugyanis javítással és cserével sem orvosolható a termék hibája, így kizárásos alapon csak a vételár visszafizetésével oldható fel a vállalkozás hibás teljesítése.

Javasoljuk minderre írásban felhívni a vállalkozás figyelmét! Akkor azonban, ha a vállalkozás elutasítóan reagál, célszerű elsődlegesen a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását megindítani. Ez egy ingyenesen igénybe vehető fogyasztóvédelmi többletlehetőség, aminek a segítségével hivatalos kereteken belül is megkísérelheted rendezni a vállalkozással szemben a felmerült jogvitát.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról az alábbi honlapon olvashatsz részletesebben: www.bekeltetes.hu

Ám, ha a békéltetés eredménytelenül zárulna, vagy azt nem is kívánod megindítani, a vételár megtérítése iránti igényed érvényesítése érdekében akár egy közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárást is indíthatsz. Ez viszont – szemben a békéltetéssel – már díjköteles, amely díj a követelt összeg 3%-át jelenti, de legalább 8 ezer Ft. Tudni kell továbbá azt is, hogy az eljárás adott esetben csak polgári per formájában folytatható.

A fizetési meghagyásos eljárásról bővebb információkat a következő linkre kattintva találsz: https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/FMH-es-annak-vegrehajtasa-FMHVH-az-eljarasrol.php

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

 

Fejlemény:

Tisztelt Panaszakadémia, Kedves Ügyfelünk,

 

Minden Ügyfelünknek javasoljuk, hogy a termék vásárlása előtt, akár a vásárlás során a boltban, de akár az azt követő 3 napban még a fizikai kipróbálás előtt is ismerje meg a termékek tulajdonságait. Ebben mi mint Electrolux Ügyfélszolgálat is szívesen nyújtunk segítséget, hogy valóban a megfelelő terméket tudják Ügyfeleink kiválasztani az elvárásaiknak, igényeiknek megfelelően.

 

Ahogy korábban is egyeztettük ezt Ügyfelünkkel, a kezelési útmutató (https://www.electrolux-medialibrary.com/asset/ff1829e4-8e71-11ec-85d0-92d2a6626182/H9A2ER/f73dc30e-2099-4ec0-83c4-6a89690826d3/ORIGINAL/f73dc30e-2099-4ec0-83c4-6a89690826d3.pdf) egyértelműen bemutatta piktogramok segítségével (alább is látható), hogy milyen mennyiségekkel kell a gép használata során számolni.

 

 

Ebben az esetben sajnos a vásárlás után 72 órán túl fizikai kipróbálás után derült fény arra, hogy a gép kis mennyiségek feldogozása esetén nem teljesíti Ügyfélünk elvárásait maradéktalanul.

 

A gépet ebben az esetben visszáruzni/cserélni már nem tudjuk, viszont márkavédelmi és ügyfélelégedettségi szempontok miatt szeretnénk felajánlani egy 30%-os D2C vásárlási kedvezményt, melyet a ww.electrolux.hu-n fel tud használni Ügyfelünk egy olyan termékre, mely kisebb mennyiségek feldolgozásában is segítséget nyújthat (pl.: Create 4 botmixer – E4HB1-6GG | Electrolux).

 

Kérjük, jelezzen vissza részünre amennyiben élni szereten a lehetőséggel, és azonnal küldjük a szükséges kupont a vásárlás lebonyolításához.

 

Köszönettel,

 

Electrolux Ügyfélszolgálat

 

Hozzászólások

  1. tupapa

    Óriási nagy problémák vannak az emberek fejében. Tisztelt felhasználó! Nem mondod komolyan, hogy 1-2 tojást akarsz egy ilyen kategóriájú (félig ipari) géppel fölverni? De nem is ragozom tovább, úgysem érted, miről van szó. Hogy miért nem? Azért, mert ha értenéd, ez a komment sem született volna meg, mert nem lenne miről beszélni. Üdvözlettel: egy még értelmes ember.

Hozzászólok