Online társkeresés buktatói fogyasztóvédelmi szemmel

1. Ki üzemelteti az oldalt?

Ez a kérdés elsőként nem tűnhet fontosnak, de van egy olyan cég a társkereső piacon (a Dateblaster AG, Zugerstrasse 6, 6330 Cham, Switzerland) ami számtalan különböző weboldalt üzemeltet és tántoríthatatlan forrása a nagy gyakorisággal érkező panaszoknak. A cég svájci, ami nagyon sokszor problémás helyzetet teremthet a jogi igényeink érvényesítése során.

Bárminemű túlzott jogászkodást mellőzve, a kedvezőbb európai uniós jogszabályok, nem vagy csak részben alkalmazhatóak jelen esetben ami általában mindannyiunkat megillet.

2. Nem elég csak kijelentkezni!

Amikor mégis rávesszük magunkat, hogy regisztráljunk egy ilyen oldalra és végül elő is fizetünk a szolgáltatásra, akkor nagyon fontos megnézni, hogy hogyan is mondhatjuk le végül az előfizetésünket, ha mégis csalódnánk az oldalban. Az ilyesmi információkat a vállalkozás által üzemeltetett weboldalon található Általános Szerződési Feltételekben találhatjuk.

Nagyon fontos tehát, hogy attól még, hogy esetleg nem használjuk a weboldal által nyújtott lehetőségeket, ugyanúgy vonják le az előfizetés összegét a bankszámlánkról. Érdemes még megjegyezni, hogy ilyen weboldalaknál nem szégyen, ha azonnal nem találjuk meg azt az opciót, hogy lemondjuk a szolgáltatást, mert nagyon sokszor tényleg el vannak rejtve, ilyen esetekben az ÁSZF a nagy barátunk.

3. Felszólítást kaptam….

Igen lényeges, hogy hazánkban végrehajtást elrendelni csak abban az esetben lehet, ha már van egy jogerőre emelkedett fizetési meghagyás, vagy egy jogerős bírósági ítélet, végrehajtást továbbá ezek alapján kizárólag végrehajtó foganatosíthat. Tehát, az a fizetési felszólítás, amit a vállalkozástól, illetőleg annak jogi képviselőjétől kapunk, nem eredményezheti a követelt összeg végrehajtás alá vonását.

Ezért nem kell aggódni, hogyha valamilyen német vagy bármilyen idegen nyelvű komolyabb hangvételű felszólítást kapunk. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy igenis adjuk meg ami „jár a császárnak”, magyarán, ha tényleg van tartozásunk azt mindenképpen fizessük meg, hogy semmilyen jogalapot ne adjunk a vállalkozásnak, hogy bajba kerülhessünk.

Hozzászólok