Örök kérdés: jár a vevőnek a webshopban félreárazott termék?

Bármi is volt az, amit levélírónk 92 %-os árengedménnyel talált az Edigital oldalán, ekkora kedvezménnyel nyilván az évszázad bizniszének tűnt, csoda, hogy csak kettőt vett belőle, nem egyből tizet! Az kevésbé meglepő, hogy végül nem kapta meg az eredeti ár töredékéért a termékeket. Szinte minden évben előfordul más, nagy, ismert nemzetközi márkák webhopjainál is, hogy technikai vagy egyéb hiba miatt töredékárak szerepelnek egy ideig az oldalaikon. Járt már így a BestByte, a Media Markt és a H&M is, hogy csak a tömeges és amiatt legnagyobb visszhangot kiváltó eseteket említsük a közelmúltból. A válaszunkból pedig kiderül, mitől függ ilyenkor, megkapjuk-e végül azt az szuperakciós terméket.

Üdvözletem. Arra szeretnék választ kapni, hogy pár nappal ezelőtt gáztűzhelyeket néztem vásárlás céljából. Ráakadtam, az edigital.hu oldalon egy típusra, ami az eredeti ár töredékéért volt meghirdetve, ha jól emlékszem, akkor 92 százalékos árengedménnyel. Rendeltem belőle 2 db-ot majd ki is fizettem, online. A bolt elfogadta a rendelést, visszaigazolta, és az utalást is, amiről számlát is kaptam. Majd másnap közölték, E-mailban, hogy ez téves beárazás volt, és ezért törlik a rendelésemet valamint visszautalják a pénzemet, amiről kaptam egy mínuszos számlát, de viszont az összeget még nem utalták vissza. A kérdésem az lenne, hogy a webáruház köteles ilyenkor a kifizetett terméket kiszállítani, vagy jogszerűen járt el annak ellenére, hogy már kiadta a számlát. Válaszát előre is köszönöm.

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

Válaszunk röviden: Az eset körülményei határozzák meg, hogy követelheted-e a vállalkozástól a teljesítést a hibás áron vagy sem, továbbá azt is, hogy felmerül-e a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúja.

 

Ilyen esetekben nincs egy egységes sablon, ami alapján egyszerűen rávághatnánk a választ kérdésére. Az ügyed két kérdést is felvet:

  1. Létrejött-e közöttetek érvényes szerződés?
  2. Megvalósulhatott –e megtévesztő kereskedelmi gyakorlat?

 

A válaszhoz minden ügyet egyedileg szükséges górcső alá venni és megvizsgálni.

1.A vizsgálat vezérfonala tehát egyrészt az a körülmény, hogy a termék adásvételére vonatkozó szerződés létrejött-e a felek között. Ez viszonylag egyszerűen kideríthető oly módon, hogy a rendelés leadását követően kapott visszaigazolásban, megerősítésben mi szerepel. A jogszabály szerint ugyanis a kereskedő köteles a fogyasztó megrendelését haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül visszaigazolni. Ez a gyakorlatban egy válasz e-maillel történik, amely a megrendelés feltételeit (termék neve, ár, szállítási feltételek stb.) erősíti meg. A megerősítés elmaradása esetén a fogyasztót nem köti megrendelése, és nem köteles a leszállított termék átvételére. Ha a rendelésed leadása után csak egy visszaigazoló e-mailt kaptál arról, hogy rendelésed feldolgozás alatt áll, vagy arról informálnak, hogy hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, esetleg más hasonló szöveg szerepelt benne, úgy egy automata rendszerüzenetről van szó, ami még nem keletkeztet szerződést. Ekkor a vállalkozás nem köteles a számodra kedvező, de hibás áron szolgáltatni a terméket, akkor sem, ha a vételárat már kifizetted.

 

Amennyiben az eladó megfelelő tartalmú üzenetben vagy más alkalmas módon értesített téged a rendelés teljesítéséről, vagy – a választott szállítási és fizetési mód függvényében – a termék feladásáról, illetőleg az átvétel lehetőségéről, akkor ettől az időponttól az eladó igényt tarthat a vételár megfizetésére, te pedig a megrendelt dolog átadására. Ennek megfelelően, ha van érvényes szerződésetek, akkor a vállalkozás nem hivatkozhat sem rendszerhibára sem másra, még akkor sem, ha a hibák lehetőségére az Általános Szerződési Feltételeiben figyelmeztet.

 

Ha csak egy automata visszaigazolást kaptál, vagy létrejött ugyan a szerződés, ám feltűnő értékaránytalanságról van szó, akkor sajnos nem követelheted a vállalkozástól a teljesítést.

 

Amennyiben az imént leírtak alapján igényed jogosnak találod, viszont közvetlenül a forgalmazóval nem tudsz megállapodásra jutni, úgy a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását kezdeményezheted. Ez a lehetőség díjmentesen áll a fogyasztók rendelkezésére, mediáción alapul, fő célja pedig az, hogy a felek között hivatalos kereteken belül egyezség szülessen a felmerült problémát illetően.

 

A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:

 

https://bekeltetes.hu

 

2.Nemcsak a vállalkozás felé vannak azonban elvárások, hanem a fogyasztók irányába is, hiszen ha feltűnő értékaránytalanságról van szó, gyanús, hogy az árazással probléma van, annak a fogyasztó számára is fel kell tűnnie, ahogy az az elnevezésből is következik. Lényeges, hogy a kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki észszerűen, tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, figyelembe véve az adott kereskedelmi gyakorlat, illetve áru nyelvi, kulturális és szociális vonatkozásait is. Fontos azonban megjegyeznünk azt is, hogy a vállalkozás köteles a termék vételárát pontosan feltüntetni, hiba esetén pedig azt haladéktalanul korrigálni, illetve annak felfedezését követően nyomban tájékoztatni a fogyasztót.

 

Ám, ha azt látod, hogy a forgalmazó továbbra is a hibás áron kínálja az adott terméket, úgy az megalapozhatja a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanúját, amellyel kapcsolatban az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál, azaz a megyei Kormányhivatalban működő Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztályon tehetsz bejelentést. Erről viszont tudni kell, hogy az egyedi jogvitát nem érinti, azaz annak következtében nem kapod meg a terméket a kedvezőbb áron, de a bejelentésed nyomán hatósági eljárás indulhat a vállalkozással szemben, melynek során, ha a hatóság megállapítja a jogsértést, akkor különböző szankciókkal sújthatja a vállalkozást, így többek között bírságolhat is. Ez a jövőre nézve eltántoríthatja a vállalkozást az ilyen és hasonló jogsértő gyakorlatok alkalmazásától.

 

A vételár visszafizetését esetedben a vállalkozás természetesen haladéktalanul köteles visszafizetni. Mivel ez nem történt még meg, javasoljuk, hogy egy pár napos (pl.: 2-3 nap) póthatáridőt tűzve szólítsd fel a vállalkozást a visszafizetési kötelezettségének teljesítésére. Akkor azonban, ha a póthatáridő eredménytelenül telik el, a már fentebb is említett békéltető eljárást kezdeményezheted.

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok