Szekrényt vagy szekrényoldalt cseréltessünk sérülés esetén?

Veronika dilemmája azt hiszem minden fogyasztóvédelmi problémával küzdő alapkínja: vajon, ha most belemegyek egy javításba, azzal nem játszom el a cseréhez való jogomat? De szerencsére nekünk erre van egy rövid, sőt egy hosszú válaszunk is!

Tisztelt Fogyasztóvédők,

Az alábbi, bútorral kapcsolatos reklamációba keveredtem. Röviden: a megrendelt bútort törötten szállították ki, jegyzőkönyv készült róla, melyben cserét kértem. Most a sérült bútoroldalt szeretnék kicserélni teljes csere helyett. Az aggályom az, hogy ha véletlenül ez a javítás nem lesz hibátlan, még nehezebb lesz érvényesíteni a jogaimat.

Kérem segítsenek tájékozódni, hogy milyen lehetőségem lesz ha a javítás balul üt ki, szerencsésebb-e a teljes cseréhez ragaszkodni.

Üdvözlettel,

Veronika

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Veronika!

Válaszunk röviden: A későbbiekben egy esetleges ismételt jótállási igény érvényesítését nem bonyolítja, nehezíti, ha a javítást elfogadod.

Esetedben kötelező jótállási igény érvényesítéséről beszélhetünk, tehát a 151/2003. (IX. 21.) Korm.rendelet szabályai lesznek az irányadók. Amennyiben elfogadod a bútor hibás részének cseréjét, azaz a javítást, ám azzal a termék hibája nem kerül orvoslása, úgy ismételten jótállási igényt érvényesíthetsz. A vállalkozásnak a hiba bejelentésétől számított 30 napja van arra, hogy a javítást elvégezze, ha ezen határidőből kicsúszik, akkor köteles a terméket 8 napon belül cserélni, vagy a vételárat visszafizetni. Konkrét határidők segítik tehát a fogyasztót a kötelező jótállás alapján történő igényérvényesítés során. Fontos tudni továbbá, hogy a vállalkozás legfeljebb háromszor javíthatja a terméket, negyedszerre már csak a csere vagy a vételár visszafizetése lehet opció a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében.

A vállalkozás minden bizonnyal azért ajánlotta fel csupán a hibás rész cseréjét, azaz a javítást, mert a teljes termék cseréje a javításhoz képest számára aránytalan többletköltséget eredményezne. Ilyen esetben a jogszabály lehetővé teszi, hogy csere helyett javítást ajánljon fel első körben. Álláspontunk szerint, ha a javítást elfogadod, azzal egy esetleges újabb hiba esetén nem válik nehezebbé a jótállási igény érvényesítése. Rajtad áll azonban, hogy a vállalkozás ajánlatát elfogadod-e vagy sem. Utóbbi esetben mindenképpen bonyolódik az ügyintézés, hiszen nincs egységes álláspont, ezért ekkor javasoljuk, hogy vedd igénybe a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testület alternatív vitarendezési eljárását. Ez teljesen díjmentesen nyújt lehetőséget arra, hogy hivatalos kereteken belül kíséreld meg rendezni a jogvitát az érintett vállalkozással.

A Békéltető Testületről és eljárásáról, annak megindításáról a következő honlapon találsz részletesebb információkat: www.bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok