Szélturbina millióért Angliából

Te vagy elkeseredve, kistáska, hogy kifizetted, de nem jött meg a neten rendelt pár tízezres cuccod? Én a milliós szélturbinámat várom hiába Angliából! – mondhatná itt bármelyik panaszostársának szegény Dávid, akinek reméljük azóta már rendeződött az ügye!

Üdvözletem!

Dávid vagyok vásároltam a tesup cégtől egy magnum 5 szélturbinát 1 millió 74 ezer forintért, átutaltam a pénzt és meg is kaptam a visszaigazolást szept 20-ra. S Sajnos még most sem érkezett meg Angliából, igaz úgy tájékoztattak, hogy prioritást élvez a megrendelésem, de a megnövekedett igények miatt csúszik a szállítás. Már három hónap is eltelt és egyre jobban félek, hogy talán meg sem kapom. Pedig ez egy nagy cég.

Tisztelettel

Dávid

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Dávid!

Figyelembe véve azt, hogy közvetlenül a vállalkozással hosszabb ideje nem sikerült rendezni a felmerült problémát, javaslatunk, hogy kérd a magyarországi Európai Fogyasztói Központ segítségét ügyed minél hamarabbi megoldása érdekében! A Központ olyan fogyasztóvédelmi szerv, amely kifejezetten a határon átnyúló fogyasztói ügyekre specializálódott, ezért esetedben is hatékony segítséggel szolgálhat díjmentesen, annak érdekében, hogy ügyed mihamarabb megoldódjon.

A Központról részletesebb információkat, illetőleg az elérhetőségeit a következő honlapon találod:

www.magyarefk.hu

 

A jogi helyzetet tekintve a következőket mondhatjuk:

Ha a teljesítés határidejét konkretizáltátok, azonban azt a vállalkozás elmulasztotta, úgy szerződésszegésről beszélhetünk, aminek következményeként továbbra is követelheted a szerződés teljesítés, de akár el is állhatsz attól, ha a szerződésszegésre tekintettel a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeked megszűnt. Mindezt a Polgári Törvénykönyv alábbi rendelkezései teszik lehetővé:

 

6:153. § [A kötelezett késedelme]

A kötelezett késedelembe esik, ha a szolgáltatást annak esedékességekor nem teljesíti.

 

6:154. § [A kötelezett késedelmének jogkövetkezményei]

(1) Ha a kötelezett késedelembe esik, a jogosult követelheti a teljesítést, vagy ha a késedelem következtében a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeke megszűnt, elállhat a szerződéstől.

(2) A jogosult elállásához nincs szükség a teljesítéshez fűződő érdek megszűnésének bizonyítására, ha

  1. a) a szerződést a felek megállapodása szerint vagy a szolgáltatás felismerhető rendeltetésénél fogva a meghatározott teljesítési időben – és nem máskor – kellett volna teljesíteni; vagy
  2. b) a jogosult az utólagos teljesítésre megfelelő póthatáridőt tűzött, és a póthatáridő eredménytelenül telt el.

(3) A kötelezett köteles megtéríteni a jogosultnak a késelemből eredő, pénztartozás esetén a késedelmi kamatot meghaladó kárát, kivéve, ha a késedelmét kimenti.

 

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk. (Válaszunk arra az esetre vonatkozik, ha magánszemélyként történt a vásárlás, nem pedig céges számlára.)

 

Üdvözlettel:

a Panaszakadémia csapata

Hozzászólok