Tíz köbméter tekézett tűzifa

Manapság is elterjedt tüzelőanyag a tűzifa, és bizony elég sok fogyasztóvédelmi probléma terheli ezt az ágazatot, akik gázzal, árammal vagy központi fűtéssel fűtött lakásban élnek, nem is tudják, milyen kispálya a számlán vitatkozás a szolgáltatóval. Tűzifánál eleve nehéz a kiszállításkor ellenőrizni a mennyiséget, az optikai tuningra pedig szinte végtelen számú megoldás létezik (akit érdekel ebben a cikkben olvashat a púpozásról, raklapozásról, hosszú terítésről!), és akkor még a minőségi problémákról nem szóltunk egy szót sem, mert a fa lehet nedves, pudvás, rövidebbre vágott vagy másfajta is. Ha meg már leszórták a platóról az árut, nehéz, mit tenni. Nehéz, de nem lehetetlen!

Tisztelt Fogyasztóvédelem! Nem is tudom mértékben hol kezdjem. Kifogytunk a tűzifából, és elég nehéz egy vidéki kisfaluban hozzájutni – legálisan. Pénteken -04.09- édesanyám telefonált a Bélapátfalvi VITO tüzépre. Azt válaszolták hogy aznap és szombaton már semmiképp nem fér bele a fuvar, majd hétfőn. Én délelőtt dolgoztam. Délben még nem volt fa, az édesanyám újra telefonált. „Még ma szállítják, tíz köbméter tekézett tűzifa.” Most értem haza, az édesanyám felváltva örjöng és sír. 40 000forintér kaptunk egy multikár szemetet. Küldöm a képeket. Az egyik fele korhadt, a másik fele az a csupa görcs szemét amit a tüzép férfi alkalmazottai nem is próbálták mag széthasogatni. Ezt küldték egy 80 éves asszonynak aki mellesleg rendszeres vásárlójuk. Tehetünk valamit ? Mielőbbi válaszukat várom, mert addig hozzá sem nyúlunk. Tisztelettel : …

 

 

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

Válaszunk röviden: Igen, van megoldás!

Mint említettük, van megoldás, a pénz visszaszerzésének esélye még nem veszett fejsze nyele. Kezdjük is azzal a körülménnyel, ami alapján a kifizetett összeget visszakaphatjátok: telefonos szerződéskötés.
Hogy miért olyan lényeges ez? Azért, mert a tűzifa telefonon keresztül történő megrendelése a távollévők között köttetett ügyletek közé sorolandó, melyek esetében a 45/2014. (II. 26.) Korm.rendelet szerinti indokolás nélküli 14 napos elállási jog megilleti a fogyasztót. Ez eddig oké! Már csak egy buktató lehetett volna, mégpedig az, ha a szerződés alapján szolgáltatott dolog a rendeletben felsorolt kivételek közé tartozna, de ebben az esetben erről szó sincs! Álláspontunk szerint a tűzifa esetében az elállási jog gyakorlása nem zárható ki.
Az elállás lehetőségének köszönhetően tehát lehetőségetek van a kifizetett összeget visszakövetelni. Ehhez az szükséges, hogy édesanyád a tűzifa lerakásától számított 14 naptári napon belül közölje a vállalkozással az elállási nyilatkozatát. Ezt megteheti természetesen telefonon is, de javasoljuk, hogy azzal párhuzamosan, esetleg ahelyett írásban is közölje elállási nyilatkozatát, mivel egy esetleges jogvita során a fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy elállási nyilatkozatának közlése megtörtént.
Ha a nyilatkozat közlése megtörtént, akkor pedig egy ismételten 14 napos határidő veszi kezdetét, amelyen belül a vállalkozásnak vissza kell fizetnie az ellenértéket, a fogyasztónak pedig vissza kell küldenie a terméket. A rendeletben foglaltak szerint a fogyasztót terheli a visszaküldés költsége, hacsak azt a vállalkozás kifejezetten magára nem vállalja. Ennek megfelelően, ha a vállalkozás a tűzifa elszállításának megszervezését és annak költségeit nem viseli, úgy mindez édesanyádra hárul.
Minden hozzánk forduló fogyasztót arra buzdítunk, hogy törekedjen közvetlenül az érintett vállalkozással megoldást találni a problémára és csak akkor lépje meg a következő lépcsőfokot, ha az feltétlenül szükséges, ugyanis mindkét fél érdeke az, hogy az ügy feleslegesen ne húzódjon és hivatalos eljárás ne kerekedjen belőle. Mindazonáltal, ha a vállalkozás nem hajlandó az elállási jog gyakorlását tudomásul venni és az ellenértéket visszafizetni, előbb írásban, pár napos póthatáridőt tűzve (pl.: 5-8 nap) szólítsátok fel a visszafizetési kötelezettségének teljesítésére, de annak eredménytelen elteltét követően már minden további nélkül javasoljuk a következő lépés megtételét. Ez nem más, mint az édesanyád lakóhelye szerint illetékes Békéltető Testület előtt megindítható alternatív vitarendezési eljárás, ami díjmentes lehetőséget kínál arra, hogy hivatalos kereteken belül egy egyezség szülessen a felek közötti jogvita tárgyában.
A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashat bővebben:
https://bekeltetes.hu

Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.

Üdvözlettel: FOME

Fejlemény:

Köszönöm a választ. Amikor megkaptam a választ rögtön felhívtuk a tüzépet. A vezető tudomásul vette a panaszunkat. Küldte a cég teherautóját és a dolgozókat. Visszakaptuk a fa – és a fuvar árát is. Nem mondom hogy nem volt kicsi nézeteltérés, de normál hangnemben meg tudtuk beszélni a dolgokat. Sokat segített hogy tudtam mire hivatkozni, mert így látták nem vagyunk felkészületlenek. Nagyon köszönöm a segítséget ! Tisztelettel: …

Hozzászólások

  1. Hetényi Béla

    Sziasztok én csak azt szeretném kêrdezni milyen a tekêzett tüzifa mert még így nem hallottam.De hogy Multikárra nem fér fel 10 köb az biztos.

Hozzászólok