Van olyan devizahitel-adós, akinek a hitelmoratórium tett be teljesen

Nagy valószínűséggel minden olvasónknak van legalább egy ismerőse, akit személyesen is érintett az elmúlt 30 év egyik legnagyobb hazai gazdasági-, társadalmi- és szociális válsága, a devizahitel-válság, amit a profitra hajtó bankok, a pénzügyileg nem igazán képben lévő tömegek, a veszélyes folyamatokat sokáig kritikus vagy óvatosságra intő szó nélkül végig néző kormányzat és állami szervek, valamint a 2008-ban beütő világgazdasági válság együtt hoztak össze. (Aki szeretné megérteni, hogyan is alakult ki ez a devizahitel-válság, mi történt pontosan, annak jó szívvel ajánlom ezt a remek, közérthetően fogalmazó összefoglaló videót.) 2011-ben 750 000 jelzáloghiteles devizaadós volt itthon. Segítséget kérő olvasónk közülük egy. Egészen megdöbbentő, hogy még 2021-ben is 4 millió forintot követelnek rajta a 15 éve felvett 2,5 millió után. Szomorú és tanulságos történet következik.

Volt egy devizahitelem, amit a Raiffeisen  bank felmondott,  2017-ben kötöttünk egy megállapodást, a bankot a Retroaktív kft képviselte. A részleteket a járvány kezdetéig rendszeresen fizettem a járvány alatt nem, úgy gondoltam a kialakult helyzet miatt  él rám a moratórium adta lehetőség, de sajnos nem. A behajtó cég felmondta a szerződésemet, felajánlottam, hogy az  elmaradt részleteket egyösszegben rendezem a fennmaradó részletekkel együtt ami kb 1,4 millió,  de a Retroaktív sajnos nem engedi mert szerződést szegtem, most közel 4 millió forint  követel vissza. Azt mondta a behajtó  fizessek be 2 milliót és kiküld egy értékbecslőt majd a maradék összeget kiadja  talán részletekbe. Ha ezt nem vállalom kilakoltatnak. / 2006 ban 2,5 millió ft hitelt vettem fel svájci frankban./

Ezért írtam önöknek hogy adjanak nekem valami tanácsot, hogy mi tévő legyek mert már nem tudom hogy mit tegyek. Írtam kérelmet a behajtónak de ők levélben nem válaszolnak csak 30 nap múlva akkora a hitelfelmondási tilalom  is lejár. A bank sem válaszol ha felhívom őket ugyanazzal a behajtó cég  képviselőjével beszélek. Aki szerint unalmas  vagyok és csak ezekkel a feltételekkel hajlandó beszélni velem. Mellékletben elküldöm a  megállapodást remélem így könnyebb lesz megérteni az ügyemet. Segítségüket előre is köszönöm!

A Panaszakadémia tanácsa:

Kedves Panaszos!

 

Válaszunk röviden:Mivel esetedben felmondott hitelszerződésről van szó, ezért sajnos valóban nem vagy jogosult élni a fizetési moratórium lehetőségével. 

 

Áttekintettük az általad megküldött részletfizetési megállapodást, melyben az áll, hogy amennyiben határidőben fizeted a megállapított részleteket, akkor eltekintenek a tartozás egy részétől (a teljes ügyleti kamattól és a tőke egy kis részétől). Mivel sajnos nem tudtad tartani a vállalt részletek befizetését, ezért a megállapodást jogszerűen szüntette meg a követeléskezelő cég, melynek következménye, hogy elestél az abban foglalt kedvezményektől, és a teljes tartozásod egyösszegben, késedelmi kamatokkal növelten esedékessé vált. Ebben az esetben méltányossági kérelemmel fordulhatsz a követeléskezelő cég felé, a további jogi lépések (végrehajtási eljárás) elkerülése érdekében.

Megértjük, hogy ebben a mindenki számára nehéz időszakban nem érzed empatikusnak a követeléskezelő eljárását, de azt kell mondanunk, hogy miután nem tartottad a megállapodásban foglaltakat, azaz nem fizetted a törlesztőrészleteket, ők jogszerűen kérhetik tőled egyösszegben a fennálló tartozásodat. Együttműködésed esetén azonban jó esélye van annak, hogy közösen megtaláljátok a megoldást.

(Kilakoltatásról természetesen csak egy végrehajtási eljárásban beszélhetünk, melyet minden esetben megelőz egy fizetési meghagyásos vagy egy bírósági peres eljárás. Ha ez hangzott el, az inkább sajnos pszichés nyomásgyakorlásnak tekinthető egyelőre, mely egyáltalán nem etikus.)

A fizetési késedelem súlyos szerződésszegésként jogalapot szolgáltat a megállapodás felmondására. A felmondással a teljes tartozás egy összegben esedékessé (lejárttá és késedelmessé) válik, így a behajtó cég követelheti annak haladéktalan és maradéktalan, késedelmi kamatokra is kiterjedő rendezését.

Azt javasoljuk, hogy fordulj feléjük méltányossági kérelemmel, melyben részletezed a járványhelyzet miatt kialakult nehéz anyagi helyzetedet, amely miatt képtelen voltál teljesíteni határidőben a részletek megfizetését. A tartozás egy részének (ügyleti és késedelmi kamatok) elengedése továbbra is kérhető.

Tekintsd át a háztartásod költségvetését, és kalkuláld ki, hogy jelenleg egy összegben, illetve később havonta milyen összeget vagy képes részletként kifizetni a jogosult részére, és kérd, hogy az új megállapodásba ezt az összeget építsék be törlesztő részletként. Fizess ki annyit, amennyit csak tudsz, ezzel is bizonyítod, hogy a nehéz körülményeid mellett is együttműködsz, ami fontos szempont  az áthidaló megoldásokkal kapcsolatos egyezség során.

Abban az esetben, ha továbbra is elutasítják a kérelmedet, úgy azt tanácsoljuk, hogy fordulj méltányossági kérelemmel a Pénzügyi Békéltető Testülethez. Ez egy budapesti székhelyű, ingyenes vitarendezési fórum, ahol lehetőséged van peren kívüli eljárás keretében egyezséget kötni a követeléskezelő céggel. Amennyiben méltányolják a kérelmedet, és sikerül megegyezésre jutnotok az eljárás keretein belül, a Pénzügyi Békéltető Testület azt határozatba foglalja, és az abban foglaltak betartása mindkét fél számára kötelező.

A méltányossági kérelem elkészítésében, illetve az esetleges Pénzügyi Békéltető Testületi eljárás kezdeményezésében szakértő kollégáink díjmentesen segítenek neked.

Bízunk benne, hogy segítségedre lehettünk!

 

Üdvözlettel:

Panaszakadémia

Hozzászólok